Očkování funguje. Úspěšně chrání více než 99 procent naočkovaných, ukazují data ÚZIS

Vakcíny proti koronaviru chrání přes 99 % naočkovaných. Ukazují to data Ústavu zdravotnických informací a statistiky, která má Radiožurnál k dispozici. Zvlášť optimistická čísla statistici zaznamenávají u lidí starších 80 let.

Čtěte také

Ústav zdravotnických informací a statistiky potvrzuje, že velmi nízké podíly nákaz u očkovaných ukazují na vysokou účinnost vakcinace. Podle dat k 22. březnu se koronavirem nakazilo od prosince asi 1900 lidí, kteří byli plně naočkovaní. To je přibližně půl procenta z celkového počtu lidí s oběma dávkami vakcíny, tedy z počtu více než 370 tisíc lidí. 

Většina takto registrovaných nákaz byla navíc podle statistiků zjištěna relativně krátce po první dávce vakcíny, kdy ještě imunitní systém není na případnou nákazu plnohodnotně připravený. 

63 % naočkovaných seniorů

Ještě optimističtější jsou čísla u seniorů nad 80 let. Plně naočkovaných seniorů starších 80 let bylo k 22. březnu asi 160 tisíc, pozitivní test mělo i po druhé vakcíně jen 605 z nich. Znamená to, že vakcíny dosud ochránily přes 99 procent seniorů starších 80 let. 

K 27. březnu navíc bylo seniorů nad 80 let za tři týdny nakažených asi jen 120 v přepočtu na 10 tisíc obyvatel této věkové skupiny. To je nejméně od konce loňského října. Zásluhu na tom má samozřejmě i očkování – aspoň jednu dávku už dostalo přes 63 procent seniorů.

Chlíbek: Narazili jsme na hranice zájmu o očkování

Tempo očkování seniorů nad 80 let ale v poslední době výrazně zpomalilo. Ve všední dny to je nyní průměrně 2000 seniorů, ještě na začátku března to bylo kolem 7 tisíc.

Vedoucí epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví Roman Chlíbek serveru Novinky.cz řekl, že jsme patrně dosáhli hranice zájmu o očkování u této části populace, a chceme-li naočkovat ještě více seniorů nad 80 let, bude je potřeba začít aktivně oslovovat.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související