Jaroslav Bengl

25. červen 2009

Ve čtvrtečním Dopoledním Radiožurnálu se mluvilo o internetu, kvalitě vyhledávání a satelitní technologii s Jaroslavem Benglem, manažerem curyšského vývojového centra společnosti Google. Známý vyhledavač Google se během jedenácti let rozšířil po celém světě do takové míry, že pouze v několika málo státech není nejpoužívanějším vyhledavačem. Mezi tyto výjimky patří i Česká republika. Nejen tento fenomén se Jaroslav Bengl pokusil vysvětlit. V pátek 26. června bude hostem mykolog Vladimír Antonín.

"Google vznikl jako diplomová práce," osvětluje začátky dnes již úspěšné internetové společnosti Jaroslav Bengl. Základní myšlenkou bylo vytvořit vyhledavač, který lidem umožní najít správnou odpověď na zadaný dotaz. Postupně se vyvinul algoritmus nazvaný PageRank. Ve svých začátcích byl Google používán na akademické půdě. Brzy se však začal šířit mimo ni a svou pověstí si získal řadu investorů, s jejichž pomocí expandoval do celého světa.

Jaroslav Bengl zavzpomínal i na vznik internetových map Google Maps, jejichž součástí jsou i satelitní snímky. "Jen nasnímání České republiky trvá tři roky, " prozradil. Společnost totiž nemá dostatečný počet letadel na častější a rychlejší snímání. Ke sběru dat mohou přispět i běžní uživatelé internetu nahráním svých fotografií do aplikace Google Maps. Přidat mohou ale i svou oblíbenou kavárnu nebo hospůdku.

V současné době projíždějí pražskými ulicemi speciální automobily, které fotí ulice Prahy. Pořízené snímky budou publikovány na Google Maps jako tzv. street view, 3D model ulic umožňující virtuální procházku městem.

"Máme klouzačku z prvního patra do jídelny," popisuje své pracoviště Jaroslav Bengl. Zaměstnanci si mohou zahrát fotbálek a počítačové hry. Kreativní pracoviště by mělo především inspirovat ke kreativním pracovním výkonům. "Člověk se k tomu téměř nedostane," přiznává.

A jaké novinky Google chystá? "My v Googlu většinou neříkáme věci dopředu," zdráhá se Jaroslav Bengl. Pokud si poslechnete záznam celého rozhovoru, dozvíte se více nejen o novince Googlu, ale i význam slova Google, nebo kdy si budete moci prohlédnout ulice Prahy pomocí street view.

Záznam celého rozhovoru s Jaroslavem Benglem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio