Japonští vědci posunuli vznik života na Zemi o 150 milionů let, důkazy našli v grafitu

Tým japonských vědců posunul vznik života na Zemi o 150 milionů let a klade si otázky o možnostech života i na jiných planetách Sluneční soustavy či vesmíru.

Díky výzkumu fosilií nalezených v nejstarších horninách Grónska byl počátek života na modré planetě umístěn na časové ose do období před 3,7 miliardami let. Letos v březnu však britský deník The Guardian informoval o výsledcích práce vědeckého týmu z University College v Londýně. Vědci zkoumali vzorky drobných tyčinek a vláken hematitu nalezených v kanadském Quebecku a došli k závěru, že se jedná o produkty bakterií oxidujících železo, které žily pod vodou kolem hydrogenních průduchů. Nález těchto fosilí posunul přímý důkaz o vzniku života na Zemi do období 3,7 - 3,8 miliardy let. Nyní však i toto prvenství, zdá se, vzalo za své.

V prestižním časopisu Nature, který náleží k deseti nejcitovanějším v oblasti vědy, zveřejnili japonští vědci výsledky zkoumání nálezů ze dna oceánu v severním Labradoru v Kanadě. Tvrdí, že našli fosilizované důkazy některé formy nejstaršího života na Zemi a svůj nález datují v historii naší planety do 3,95 miliardy let, do období označovaného jako Pozdní velké bombardování. Čili do času, kdy na Zemi dopadaly velké asteroidy. Dělo se tak i na Měsíci a jiných planetách Sluneční soustavy. Rozsáhlé impaktní krátery byly pak zality lávou za následného vzniku moří.

Japonský tým objevil důkazy jednoduchého života v grafitu uvnitř hornin z mořského dna, které byly ohřívány nebo vystaveny vysokému tlaku. Při studiu grafitu došli vědci k závěru, že je produktem živých organismů nikoli pozdější kontaminace.

„Nevíme s jistotou, který organismus je za to zodpovědný, ale je možné, že grafit byl vytvořen nějakým druhem jednobuněčného organismu schopného fotosyntézy. Je to důkaz života, ale ne jeho přímý objev. Bude ještě třeba studovat, jaké organismy produkují grafit. Objevit přímý důkaz života je na Zemi velmi obtížné. Nejstarší kámen na Zemi, známý jako komplex Acasta Gneiss je také v Kanadě a jeho vznik se datuje do období od 4,03 miliardy let. Protože ale tyto horniny byly vystaveny vysokým tlakům a teplotám, spíš nečekáte, že v nich bude nalezen život. Náš nejnovější objev nemá důsledky jen pro život zde, ale i na jiných planetách. Domníváme se, že Mars a Venuše v naší Sluneční soustavě měly před miliardami let také oceány s podmínkami, které nejsou příliš odlišné od Země. Pokud život na naší planetě mohl vzniknout v době, kde jsme našli biogenní grafit my, proč by podobnou cestou nemohl vzniknout i jinde v Sluneční soustavě nebo vesmíru?" řekl spoluautor studie Tsuyoshi Komiya z univerzity v Tokiu.

autoři: Radiožurnál , mach
Spustit audio