Jana Henychová

26. březen 2009

Mushing neboli závody psích spřežení - tak zní název netradičního sportu, kterému se věnuje čtvrteční host Lucie Výborné. Česká musherka Jana Henychová v polovině března jako první Češka dokončila se smečkou sibiřských husky 1060 kilometrů dlouhý závod Norskem. Na mrazivé cestě strávila 8 dní a 16 hodin. A jak na svůj úspěch vzpomíná? "To nebyl můj výkon - to byl především výkon mých psů." V pátek 27. března bude hostem ředitel Národní galerie Milan Knížák.

Závod zahájila se čtrnácti psy - a dokončila jej s pouhými osmi. Jak odstupují psi v průběhu takového závodu? "Ti psi, kteří odstoupili, byli vlastně skutečnými vítězi," směje se Jana Henychová. "Závod je sice nonstop, ale projíždí se kontrolními body. Takže když přijedu na checkpoint a zjistím, že nějaký pejsek už nemůže, předám ho svým pomocníkům. Ti mu dají najíst, napít, namasírují ho a obléknou ho do oblečku, aby se zahřál."

Když už v závodu pokračovat nemůže pes, musher to pozná. Ale co když je to naopak a problémy začíná mít musher? "Tomu psovi je to úplně jedno," usmívá se Jana Henychová. "Psi svého mushera opravdu neřeší. Představa psí smečky oddaně chránícího svého pána pochází z různých romantických polárních filmů, které se na pravdě příliš nezakládají."

To, že reálný vztah polárních psů k majiteli ve skutečnosti filmovým tvůrcům dojemných příběhů jako předloha příliš sloužit nemůže, dokazuje Jana Henychová vzpomínkou: "Když jsme například spali na sáních, všichni psi samozřejmě leželi na mně. Až později zjistila, že to nebylo proto, že by mě chtěli zahřívat. Měli zkrátka jen enormní zájem o můj spacák a chtěli se do něj nasáčkovat. Oni mě tedy můžou mít rádi, ale zároveň jsem jim těžce ukradená."

Lucie Výborná se Jany Henychové neptala jen na závod, který absolvovala v březnu, ale také na to, jak probíhá starost o více než dvacetičlennou psí smečku. A jak psi vlastně snášejí svou účast v závodech spřežení? "Není to týrání," vyvrací musherka častou představu. "Husky to mají v sobě, chtějí to dělat, byli k tomu vyšlechtěni. Neštěstí ale je, když mají lidé takového psa v panelovém domě."

Co může přinést setkání psího spřežení se sobem? Proč se pomocníci mushera či musherky nemohou přiblížit ke psům, kteří dosud závodí? A co patří do nezbytné výbavy mushera a jeho psů pro závod psích spřežení? Všechny odpovědi Jany Henychové najdete v záznamu celého rozhovoru v Rádiu na přání.

Záznam celého rozhovoru s Janou Henychovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.