Jana Florentýna Zatloukalová: Nepřežívejte na polotovarech a dochucovacích berličkách!
„Byla jsem zamilovaná a zamilované ženy dělají zoufalé věci,“ popisuje okolnosti, které ji dovedly k uvaření prvního guláše. Dnes je Jana Florentýna Zatloukalová restauratérkou a také autorkou úspěšných kuchařských knih.
„A tak jsem začala vařit,“ popisuje. Než se pustila do samotného vaření, tři dny sháněla informace. I proto si myslí, že dnešní děvčata to mají s vařením mnohem jednodušší. „Podívají se na internetu na první video a večer mají navařeno,“ uvažuje.
„Uvařit guláš podle kuchařské knihy pro mě bylo něco nerealizovatelného,“ vzpomíná. První guláš však zvládla na výbornou a díky tomu zjistila, že se v kuchyni obejde téměř bez polotovarů. „Úplně bez nich to asi nejde,“ přiznává.
Stejně tak se podle ní neobejdeme bez supermarketů. „Základní si v supermarketu stejně koupíte. Je to součást našeho života,“ zamýšlí se a zdůrazňuje, že bychom měli vybírat suroviny v rozumné kvalitě.
Co jí dala kuchařská škola? Proč zdůrazňuje, že děti jsou poměrně konzervativní strávníci? A co by vám nemělo chybět v lednici? Také na to se ptala moderátorka Lucie Výborná po 10. hodině ve vysílání Hosta Radiožurnálu.
Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.