Jana Černochová o sobotních demonstracích: Policie udělala vše, co bylo v jejích silách

Ministr vnitra Milan Chovanec označil sobotní útok na pražské sociální centrum Klinika za zbabělý akt ukazující na fašizaci části společnosti. S tím nesouhlasí poslankyně za ODS a starostka Prahy 2 Jana Černochová.

„Pokud Milan Chovanec ví, že Kliniku napadli fašisté, tak je to v pořádku. Já to ale nevím, neví to ani česká veřejnost. Chtěla bych se vyhnout unáhleným výrokům,“ tvrdí v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Politici by podle Jany Černochové měli vyhnout polarizaci společnosti a dezinterpretacím. A kritizuje také veřejnoprávní média s tím, že sice informují o útocích na sociální centrum Klinika, ale ne například o majiteli restaurace Řízkárna, kterému je vyhrožováno bombovými útoky. Za původce výhrůžek a útoků považuje anarchisty, kteří prý proti němu vedou válku. „V prohlášeních nezaznělo, že jsou lidé z Kliniky předmětem vyšetřování,“ uvádí.

Postup policie během sobotních demonstrací považuje za odpovídající. „Policie v tom počtu a vybavení, které má k dispozici, udělala vše, co bylo v jejích silách,“ tvrdí. Policisté se podle jejích slov dostali do složité situace. „Byly to nejostřeji sledované demonstrace od 17. listopadu 1989,“ domnívá se.

Čtěte také

Jakou souvislost má podle Jany Černochové případ Řízkárny s útokem na centrum Klinika? I na to se ptala Karolína Koubová ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio