Jan Pretel

13. březen 2008

Ve čtvrtek byl hostem Lucie Výborné klimatolog Jan Pretel. Povídali si o schůzce Evropské unie ke změně klimatu, aktuálním i budoucím počasí, reakcích lidí na varování meteorologů, Mezivládním panelu pro klimatické změny nebo změnách kontinentů a oceánů. Dostalo se i na dotazy posluchačů. V pátek 14. března bude hostem psychiatr Cyril Höschl.

Jan Pretel na úvod hodiny vyjasnil dva pojmy: "Meteorolog sleduje současné počasí, zabývá se předpověďmi. Klimatolog se dívá zpátky, analyzuje pozorování, měření za uplynulou dobu. Nerad slyším formulace jako: Kvůli špatným klimatickým podmínkám byl odřeknut závod... Byl odřeknut kvůli současnému počasí, nikoli kvůli klimatickým podmínkám."

Známý český klimatolog také objasnil, jak funguje mezivládní panel: "Nepracuje na principu projektů. Dělá odbornou editační práci, sumarizuje, analyzuje výsledky asi 10 tisíc prací za posledních 5-6 let. U každé informace ve zprávě panelu musí být doloženo citací, pramenem, odkud je získaná."

A na jaké počasí bychom se měli v příštích letech připravit? "Klíčový bude ve střední Evropě nedostatek vody. Projeví se i v zemědělství, v lesnictví. Čeká nás také vyšší extremalita počasí - to co tu máme v posledních deseti dnech nebo přímo dneska, další vichřice. S tím bude potřeba počítat častěji," popsal ve vysílání Radiožurnálu simulace budoucího klimatu klimatolog Jan Pretel.

Záznam celého rozhovoru s Janem Pretelem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: jkr
Spustit audio