Jan Pokorný

29. prosinec 2009

"Je to opravdu úplně jiné, když jedete do Francie jako turista anebo teď když jsem tam byl týden služebně," říká host úterního dopoledního vysílání Jan Pokorný, který od nového roku opouští křeslo moderátora Ranního Radiožurnálu a přesouvá se do Francie, kde bude působit jako zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu. Především o tom, jak se na svou novou roli připravoval i na co se těší, si Jan Pokorný povídal s moderátorkou Danielou Karafiátovou. Ve středu 30. prosince bude hostem veterinář Jan Herčík.

Kolem sta příspěvků měsíčně posílají zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu průměrně do Prahy k odvysílání, ať už jde o krátké denní příspěvky do zpráv, živé vstupy do vysílání, reportáže Zblízka nebo delší tematické příspěvky do Zápisníku zahraničních zpravodajů.

Práce zahraničního zpravodaje opravdu není příjemnou, oddechovou dovolenou nebo poklidným posezením v kavárně, ale tvrdou prací, potvrzuje Jan Pokorný: "Jsem zvědav, jak se s tím vypořádám."

Má už Jan Pokorný připravena nějaká témata, do kterých se hned po příjezdu pustí? "Pár jich mám, ale zatím jsem je neřekl vedoucí zahraniční redakce. Je tam spousta zajímavých věcí. Většinu z nich Jan Šmíd (stávající zpravodaj ČRo ve Francii, pozn. red.) samozřejmě už zpracoval, ale jsou tam ještě i místa, kam se nevydal. Tak to zkusím," slibuje oblíbený moderátor.

Daniela Karafiátová se kromě toho, co Jana Pokorného čeká, zajímala i o jeho dosavadní moderátorskou práci. Co všechno práce pro ranní vysílání obnášela? "Moderátor by měl být permanentně připraven udělat dvou-, tříminutový rozhovor s kýmkoliv o čemkoliv tak, aby nebylo poznat, že je to bez přípravy," říká k profesionální stránce přípravy Jan Pokorný.

Ranní vysílání je však náročné i z hlediska biologického, potvrzuje moderátor. "Před dvěma lety, kdy jsem začínal, jsem v poledne, když jsem se dostal domů, na chvíli usnul. Teď už neusínám, ale jsem takový, řekněme, nepoužitelný, v lehkém rauši a kolem půl deváté večer jsem už unavený a jdu spát," popisuje svůj biorytmus v uplynulých dvou letech Jan Pokorný.

Zažil za tu dobu nějaké krušné okamžiky a co mu naopak z ranního moderování bude chybět? Co by se podle jeho zkušeností mělo učit na novinářských školách? A proč musí být moderátor také tak trochu psycholog? Také tyto otázky zodpověděl v rozhovoru Jan Pokorný, kterému Daniela Karafiátová prostřednictvím záznamů z archivu připomněla také některá jeho roztomilá rozhlasová přeřeknutí. Celý rozhovor si můžete poslechnout ze záznamu.

Záznam celého rozhovoru s Janem Pokorným i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po skončení vysílání ještě Jan Pokorný v on-line rozhovoru krátce odpovídal na četná přání a dotazy od posluchačů, které během rozhovoru přišly do Radiožurnálu. Z jeho záznamu se například dozvíte, jestli někdy za tu dobu, kdy moderoval Ranní Radiožurnál, zaspal nebo jak náročná pro něj byla jazyková příprava na práci zpravodaje ve Francii.

autor: and
Spustit audio