Jan Peregrin

23. září 2008

Ve středu byl hostem Dopoledního Radiožurnálu přednosta Základny radiodiagnostiky a intervenční radiologie pražského IKEMu Jan Peregrin, který v rozhovoru přiblížil, jak jeho obor pomáhá lidem s rakovinou a kam až sahají nové léčebné metody. Posluchačům také prozradil, jak bychom měli žít, abychom minimalizovali rizika vzniku rakoviny. Ve čtvrtek 25. září bude hostem znalec a popularizátor kosmonautiky Antonín Vítek.

"Co všechno obnáší radiologie?" zajímalo moderátorku Lucii Výbornou."Radiologie se rozrostla do velmi širokého oboru, který v sobě zahrnuje kromě klasického rentgenového snímkování ještě například CT vyšetření nebo magnetickou rezonanci, která sice není založena na rentgenovém záření, přesto se ale řadí mezi radiologické metody. Další ze zobrazovacích metod je ultrazvuk a nejmladším oborem je intervenční radiologie, která vstupuje do lidského těla za účelem nejen diagnostikovat, ale i léčit," vysvětlil doktor Jan Peregrin.

"Je pravda, že jste něco jako instalatéři cév?" ptala se Lucie Výborná. "Dá se to tak nazvat, i když my ty cévy nejen otevíráme, ale i zavíráme," uvedl specialista na radiodiagnostiku Jan Peregrin, který posluchačům osvětlil, v čem spočívá unikátnost intervenční radiologie, jaká je historie tohoto oboru, a jak je možné, že může v některých oblastech nahradit chirurgický skalpel.

Nové diagnostické přístroje pražského IKEMu umožňují zobrazit lidské tělo v mnoha oblastech a rovinách. Dají se s tím vyšetřit cévy téměř bez nějaké intervence a suverénní je tato metoda v diagnóze roztroušené sklerózy nebo ve vyšetřování mozku. Podle Jana Peregrina se s novými přístroji zatím neoperuje, protože do magnetického pole nelze vstoupit s kovovým předmětem, a tak všechny nástroje používané při chirurgii musí být převedeny na nekovové, což je velmi svízelné.

Milovník brakové literatury a odborník na radiologii Jan Peregrin na závěr poradil, jak by měl člověk žít, aby se si metody radiodiagnostiky nikdy nemusel vyzkoušet na vlastní kůži. Podle jeho názoru je důležité si uvědomit, které onemocnění nám hrozí z hlediska rodinných dispozic: "Pokud je člověk výborně geneticky vybavený, tak je obtížné si to zkazit, ale pokud to tak není, a víte například, že máte v rodině třeba ischemickou chorobu srdeční, tak je třeba být pozornější a kontrolovat si občas hladinu cholesterolu i cukru a další faktory, které jsou při onemocnění cév rizikové."

Záznam rozhovoru s Janem Peregrinem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio