Jan Bárta: S povodněmi už umíme zacházet

9. červen 2013

Práce humanitárních organizací se po povodních v roce 1997 nebo 2002 hodně změnila, říká ředitel organizace ADRA Jan Bárta. Dnes prý daleko více lidí sedí za počítači. Vede to k daleko větší efektivitě pomoci.

Od minulých povodní jsou také daleko více samotné místní samosprávy a obce schopné se o sebe postarat. „Přes tu bídu a hrůzu, která se stala, jsme se v České republice naučili s katastrofami zacházet. Není to už událost, která se stala před sto lety a my si ji nepamatujeme, pamatujeme si a víme, jak zareagovat,“ říká ředitel organizace ADRA Jan Bárta.

Na účtu ADRY je v současné době přes pět miliónů korun. Nejdůležitější je však podle něj v současné době najít dost dobrovolníků. Chcete-li se jím stát, zjistěte si informace na www.adra.cz.

Jak dokážeme pomáhat lidem, které postihla letošní povodeň? Jak pracují koordinátoři pomoci přímo na místech v terénu? Jak se liší pomoc doma a v zahraničí? A kde berou sami humanitární pracovníci sílu? I o tom byla řeč v rozhovoru Patricie Strouhalové s jejím hostem ředitelem organizace ADRA Janem Bártou.

Záznam celého rozhovoru s Janem Bártou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio