Jaké záliby měl hudební skladatel Antonín Dvořák?

30. duben 2014

Čím se rád zabýval Antonín Dvořák, náš světově proslulý hudební skladatel? Jaké měl záliby a koníčky?

Jezdil do Vysoké u Příbrami, kde trávil s rodinou čas od jara do podzimu. Žil a pracoval tam tzv. na letním bytě. Rád zahradničil, což možná zdědil po svém pradědečkovi, který byl rolníkem, a také tam choval holuby. Ostatně když učil na newyorské konzervatoři za svého tříletého pobytu ve Spojených státech amerických, posílal do Vysoké dopisy plné otázek týkajících se jeho milované zahrady i holubů.

Rád také jezdil vlakem. Humoreska č. 7 Ges dur, jedna z jeho nejznámějších a nejhranějších skladeb, vznikla údajně ve vlaku, protože její rytmus připomíná zvuky kol jedoucích po kolejích. Ale muzikologové – vědci zabývající se hudbou – tvrdí, že tomu tak není. Antonín Dvořák si totiž své nápady zapisoval do různých notesů. A v jednom z nich je původní zápis této skladby, ze kterého je zřejmé, že její typický rytmus skladatel připsal až později. O tom jsme se už v jiném „Zapiš si to za uši“ zmínili mnohem podrobněji, přečíst si to můžete, když kliknete sem.

A teď další zajímavost. Myslíte, že Antonín Dvořák byl skřivan, nebo sova?
Co je to za otázku? Lidem, kteří vstávají brzo ráno, se říká skřivani, a o lidech, kteří ponocují a ráno si pak dlouho přispí, se říká, že jsou sovy – ty lítají v noci.

Antonín Dvořák byl nejspíš skřivan. Ve Vysoké prý vstával už kolem čtvrté nebo páté hodiny. Hned po ránu se vydal na procházku, zašel do nedalekého kostela na mši, kde často hrál na varhany. Ráno tak ušel okolo osmi kilometrů. Kdo z nás takhle pravidelně sportuje? To se mu to pak skládalo, když si na zdravém vzduchu vyčistil mozek a v přírodě přišel na spoustu hudebních nápadů, že?

A co z toho všeho vyplývá? Ten, kdo má nějaké záliby a koníčky, ten, kdo chodí do přírody a má dostatek pohybu, se možná nestane proslulým hudebním skladatelem, ale rozhodně bude žít zajímavější, zdravější a úspěšnější život než unuděný lenoch. To i všechno ostatní si zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.