Poznej geocaching ze všech stran

22. únor 2019

Holky a kluci, víte, co je to geocaching, keška nebo GPS?

Jestli ne, vůbec to nevadí. V Zapiš si to za uši nám to všechno krásně vysvětlila Šárka Fenyková.

Geocaching: je to hra s jednoduchými pravidly. Zaregistrovat se do ní můžeš na internetu (pozor: potřebuješ k tomu rodiče). Tvým úkolem ve hře je najít takzvanou kešku.

Proč se geocaching jmenuje geocaching? Geo vyjadřuje to, že je to na zemi, a cache se dá přeložit jako tajná skrýš. A skutečně jde o hledání tajných schránek, o kterých ví jen ten, kdo je založil, a pak ten, kdo získal jejich souřadnice.
Kačer: Ten, kdo hraje geocaching.

Kačerka Kačka s keškou Rádia Junior před startem

Keška nebo keš: schránka (může být malinká i obrovská), ve které je bloček, kam se nálezce zapíše. Tomu bločku se říká anglicky logbook. A někdy jsou v kešce ještě různé věci na výměnu. Mohou to být třeba malé hračky, nějaká samolepka nebo barevná kulička. Když si něco z kešky vezmete, měli byste to nahradit něčím jiným, aby ti, co přijdou po vás, taky našli něco jako poklad.

GPS: tři písmena – Gé, pé es, ale vyslovují se s anglickou výslovností, protože je to zkratka tří anglických slov – Global positioning systém. Je to zařízení, které vám s pomocí družice na oběžné dráze pomůže určit jakékoliv místo na zeměkouli s přesností plus mínus deset metrů. Pomocí GPS souřadnic a chytrého telefonu se hledají kešky.

Tak co, už víš, co je geocaching? A troufneš si na náš kvíz?

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.