Můžou žít tučňáci v teple?

22. únor 2019

Víte, proč se ve volné přírodě nemůže potkat tučňák s ledním medvědem? Protože na té naší kulaté zeměkouli medvěd žije v mrazu a sněhu nahoře a tučňák v mrazu a sněhu dole.

Ovšem v různých koutech světa žijí i teplomilní tučňáci – např. v Africe. Na písečných plážích je jich tam spousta – celé velké rodiny. V zoologických zahradách se tihle teplomilní tučňáci v mrazivých dnech schovávají ve vyhřátých pavilonech.

Jsou to ptáci, i když tak nevypadají a neumí lítat. Ve volné přírodě, když mění peří, neloví a jen stojí na břehu, aby se nevysilovali. Někteří dokážou přežít bez potravy dokonce déle než čtvrt roku. Jsou výteční plavci a lovci. Důležité pro ně není, jak veliká je zima nebo teplo, ale jestli je poblíž v moři studený proud, který jim přináší potravu, na kterou jsou zvyklí ze svého zimního království.

Někteří tučňáci jsou malí, ale jiní dorůstají do výšky 115 cm – tak mohou být velcí žáci druhé třídy. A pravěcí pratučňáci byli velcí 135 cm, tedy asi jako páťáci. A někteří dokonce 165 cm jako paní učitelka. Věděli jste to? Pokud ne, tak si to zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.