Jak vypadá imunitní systém v nádorové tkáni? Přístroj s unikátní technologií si jezdí do Prahy vyzkoušet i studenti Sorbonny

3. září 2024

Studentky pařížské Sorbonny si během půlroční stáže v Praze vyzkoušely zdejší nejmodernější vybavení a snažily se přijít na to, jak si může lidská imunita poradit s nádory. Uplynulé měsíce strávily nejen na přednáškách na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, ale taky v laboratořích velké biotechnologické firmy Sotio.

Jsme v laboratoři biotechnologické společnosti Sotio v Praze a skupina studentek si tu právě prohlíží další vzorky od onkologických pacientů motolské nemocnice. Jednou z nich je šestadvacetiletá mladá vědkyně původem z Turecka.

Čtěte také

„Musela jsem si zvolit mezi Sao Paulem nebo Prahou. Vybrala jsem si Prahu, protože jsem tady už předtím byla a město se mi velmi zalíbilo. Teď tu ovšem nejsem kvůli zábavě, ale kvůli práci. Někdy jsem na univerzitě, někdy v těchto laboratořích. A právě práce tady je pro mě vlastně relax,“ popisuje.

Studentky tady pracují na těch nejmodernějších přístrojích. Zjišťují, jak v praxi vypadá výzkum imunologie a jaká je její role v léčbě pacientů.

Jak využít imunitu k léčbě?

„Učím se nové techniky a to, jak se používají různé přístroje a softwary. Všechno tohle je hodně užitečné pro má budoucí studia. A možná, že se sem vrátím, až si budu dělat doktorát,“ hodnotí stáž jedna z dívek, které v laboratořích vede zkušená držitelka ocenění Česká hlava nebo ceny Nadačního fondu Neuron Jitka Palich Fučíková.

„Zajímá nás, jak vypadá imunitní systém přímo v nádorové tkáni pacientů. Ten je totiž velice heterogenní – liší se mezi sebou nejen jednotlivá nádorová onemocnění, ale i imunitní systému pacientů, kteří trpí stejnou diagnózou,“ vysvětluje vědkyně, která se věnuje nádorové imunologii.

Čtěte také

„Z tohoto důvodu je klíčové díky novým moderním technologiím pochopit, jak vypadá imunitní systém v nádorové tkáni a jak můžeme jeho potenciál případně využívat v imunoterapeutické léčbě.“

Pohled do nitra nádoru

K tomuto pochopení pomáhá i moderní přístroj Akoya, u kterého právě stojíme. „Skládá se z vlastní mikroskopické části a z barvicí jednotky, která nám v naší práci hodně pomáhá,“ vysvětluje Jitka Palich Fučíková.

Do barvicí jednotky se umístí sklo s tkání pacienta a přístroj díky fluorescenčně označeným bílkovinám dokáže vizualizovat receptory bílých krvinek. Vědci pak detailně vidí, co se s protinádorovou imunitou děje.

Čtěte také

Zařízení vybavené unikátní technologií je na trhu poslední dva roky. V laboratořích společnosti Sotio v Praze je přístroj k dispozici už rok. V Paříži ho zatím nemají, a tak i pro studenty Sorbonny je stáž jedinečná příležitost, jak se s ním naučit pracovat, dodává Jitka Palich Fučíková.

Spolupráce se sorbonnskou univerzitou je dlouholetá, absolvovalo ji zhruba 30 studentů. V čem je výhodná mezinárodní spolupráce už na úrovni magisterských studijních programů? A co může přinést spolupráce akademické sféry s biotechnologickými firmami? Poslechněte si celý Magazín Experiment.

autoři: Ondřej Vaňura , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související