Pilulka na rakovinu? Budoucnost léčby je v naší vlastní imunitě, věří světoznámý vědec

4. prosinec 2021

Vznik onkologického onemocnění znamená, že se rakovinné buňky vyhnuly našemu imunitnímu systému. Z této myšlenky vychází italsko-francouzský buněčný biolog Lorenzo Galluzzi. V 41 letech má za sebou působení na prestižních univerzitách v Evropě i Spojených státech a patří mezi nejcitovanější odborníky ve svém oboru. 

Říkáte, že budoucnost léčby rakoviny vidíte v naší imunitě...

Od 90. let jsme skutečně pochopili důležitost imunitního systému především při kontrole postupu rakoviny. Víme, že i mnohokrát za den se v našem těle vytvoří buňky, které jsou potenciálně rakovinné, ale nikdy z nich nádor nevznikne, protože náš imunitní systém je prostě zabije. 

Teď už tak nechceme cílit na rakovinné buňky. Chceme cílit na imunitní buňky, aby byly lepší v této přirozené kontrole. Ukazuje se to důležité především proto, že toxicita léčby může být pro pacienty obecně nižší než u chemoterapie nebo ozařování. Ale je ještě potřeba udělat mnoho věcí, aby z tohoto přístupu v budoucnu profitovalo ještě více pacientů. 

Kdybyste mně, jako laikovi, měl říct nejzajímavější nebo nejzásadnější věc, kterou jste zatím zjistil… Co by to bylo?

Jedním z hlavních objevů bylo, že když ozáříte rakovinné buňky, tak reagují tím, že spustí imunitu, která začne cílit na nádor. To už ale bylo prokázané dávno. Nám se podařilo rozkrýt molekulární mechanismus mezi radiací a reakcí imunitního systému na nádor. Motory každé buňky jsou mitochondrie. Ty produkují energii, bez které nemůžeme žít. Obsahují ale i jakési nebezpečné signály. Ozařování může tyhle nebezpečné signály uvolňovat a tělo je používá ke spuštění imunitní reakce na nádor.

Pokud se nám podaří zlepšit schopnost radiace a jiných léčebných postupů tak, abychom tyto nebezpečné signály uvolňovali, dosáhneme lepší reakce imunitního systému. Když se totiž radiace využívá určitým způsobem, tak pro imunitu dokáže být velmi účinným stimulantem.  

Čtěte také

Nové léky vznikají i v Česku

Na bázi imunoonkologie vyvíjí nové léky vědci na různých místech po celém světě. Některé z nich částečně vznikají i tady v České republice. Jak si naše země v tomto ohledu podle vás stojí?

Myslím, že je to pro Českou republiku velmi slibná doba. Zvláště některé instituce v tom skutečně dělají velký pokrok. A v klinických studiích jsme viděli velmi pozitivní výsledky, které nám dávají naději. Situace se velmi rychle vyvíjí po celém světě, velké společnosti a velké farmaceutické firmy investují hodně peněz, protože chápou potenciál těchto nových léčebných postupů. 

Myslím si, že existuje přinejmenším 10 nebo 12 způsobů, jak aktivovat imunitní systém k léčbě rakoviny. A pouze 2 nebo 3 byly zatím úspěšně zavedeny u pacientů. Takže teď je velká snaha o to pochopit, proč některé způsoby léčby fungují na myších a na pacientech ještě ne. Nepoužíváme ale jenom imonoterapii samotnou, začínáme ji kombinovat právě s ozařováním nebo chemoterapií. A některé účinky jsou opravdu silné.

Myslíte si, že jednou bude možné vzít si pilulku nebo jiný typ léku, a tím nastartujeme naši imunitu a předejdeme tak rakovině?

My už jsme tohle ve velmi specifickém prostředí viděli. A to u HPV (tedy u lidského papilomaviru, který může u žen způsobit rakovinu děložního čípku, u mužů pak vznik genitálních bradavic, pozn. red.). Takže poprvé v historii jsme byli schopni vyvinout bezpečnou vakcínu, která může být podána dospívajícím, aby se zabránilo viru HPV způsobit nádor. 

V zemích, kde zavedli systematickou očkovací kampaň proti HPV, jsme v podstatě svědky zničení tohoto typu nádorů, což je fantastický úspěch. U jiných typů rakoviny to bude složitější, protože je těžké odhadnout molekulární modifikace, na které bychom potřebovali zacílit. Budou nutné další výzkumy. A proto je potřeba dostávat veřejné prostředky, i ty od soukromých dárců a jakoukoliv další podporu, díky které bychom mohli hnát pokrok kupředu. Je to totiž velmi nákladná práce a těch prostředků není nikdy dost.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.