Jak (skutečně) voní tabák? Vědci chtějí vytvořit databázi vůní a pachů, obnoví i ty, co dávno zanikly

12. leden 2021

Vybavíte si, jak voní kadidlo nebo rozmarýn? Vědci, historici a odborníci na umělou inteligenci v Evropě se spojili a chtějí vytvořit databázi dávno zapomenutých i novějších evropských pachů. Projekt s názvem Odeuropa začíná už tento měsíc.

V Odeuropě chceme vytvořit multidisciplinární tým, který se ponoří do digitálních sbírek, představí klíčové evropské pachy a znovu je předloží našim nosům,“ popisuje Inger Leemansová, profesorka kulturních dějin na Univerzitě v Amsterdamu a šéfka tříletého projektu.

Čtěte také

V evropské encyklopedii pachů se mají objevit pachy a vůně od 16. do 20. století – jako třeba kadidlo nebo tabák.Tabák je opravdu významnou vůní evropské historie a jejího dědictví,“ soudí další člen týmu, profesor z britské Anglia Ruskin University. 

„Nejde ale o jedinou ustálenou vůni, protože s ní parfuméři, prodavači tabáku a kupci různě experimentovali. Pro mě jako historika je tabák zajímavý taky proto, že popisuje dějiny společenskosti, obchodu, kolonialismu i zdraví.“

Vůně i pachy

V první fázi chtějí vědci naprogramovat počítače a umělou inteligenci, aby bylo možné procházet historické malby, obrázky i texty v sedmi různých jazycích. V pachové bance navíc mají být nejen vůně, ale taky pachy, které někteří z nás nemůžou vystát. 

„Budeme zkoumat například průmyslové pachy. Doufáme, že najdeme spoustu informací v textech italských futuristů, ve kterých jsou zmínky o pachu motorového oleje nebo třeba ozonu,“ vysvětluje Sara Tonnelliová z nadace Bruna Kesslera v italském Trentu. 

Obnovit zaniklé vůně

Výzkumníci se chtějí zaměřit taky na rozmarýn, který byl v minulosti vyhledávaným prostředkem proti moru. Vědci chtějí spolupracovat i s parfuméry a chemiky, kteří by dokázali už zaniklé vůně obnovit. 

Vědecký tým na svůj projekt s názvem Odeuropa dostal dotaci v přepočtu přes 74 milionů korun v rámci unijního dotačního programu Horizont 2020.

autoři: Martin Balucha , als
Spustit audio

Související