Ztratili jste kvůli koronaviru čich? Pomůže vám „domácí posilovna pro nos“, radí lékaři

24. listopad 2020

Podle dat České společnosti otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku přijdou kvůli koronaviru o čich až dvě třetiny pacientů – častěji v Evropě než v Asii, spíš mladí než staří a častěji teď na podzim než na jaře. Jak ale upozorňují lékaři, čich si můžete znovu vytrénovat...

Tajemství ztráty čichu skrývá nenápadný žlutý polštářek, který máme uvnitř nosu, na stropu nosní dutiny. Jde o čichový epitel, kde je na 40 milionů nervových buněk. Ty posílají zprávy o tom, co cítíme, přímo do mozku. Aby mohly správně fungovat, pomáhají jim podpůrné buňky. A právě tyhle buňky dokáže virus napadnout a tím náš čich dočasně poškodit.

„Ten symptom je v současné době v Evropě během druhé vlny přítomný asi u 60 procent pacientů s covidem,“ uvádí Jan Plzák, přednosta kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku v FN Motol. „Typický pacient je mladý a nemá jiné příznaky.“

V drtivé většině případů se není čeho bát, čich se do pár týdnů po vyléčení lidem vrátí – jakmile dojde k obnovení buněk. „Organismus má neuvěřitelnou schopnost regenerace a všechny buňky, které byly napadeny virem, ale i samotnou imunitní reakcí, dokážou zregenerovat. Pak se to dokáže vrátit zpátky tam, kde to bylo,“ vysvětluje Milan Sova z Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Olomouc.

Ztratili jste kvůli covidu-19 čich? Zapojte se do studie a napište si o sadu parfémovaných fixů. Podrobnosti najdete na webu www.cich.info.

Posilovna pro nos

Pacienti, kterým se čich se ani po několika týdnech nevrátí, nemusí zoufat. Mohou se zapojit do studie České společnosti otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku a nechat se otestovat. Společnost jim bezplatně zašle sadu parfémovaných fixů, ke kterým si lidé přičichnou a zjistí, nakolik je jejich ztráta čichu vážná. 

Takoví pacienti by si ale měli dát pozor na to, aby se vůní nepřesytili. „Každý z nás ví, že když máte nějakou vůni a budete ji čichat znovu a znovu, vjem se přirozeně snižuje,“ upozorňuje doktor Sova.

Čtěte také

Pokud lidé fixy skutečně vůbec neucítí, mohou začít s domácím tréninkem. „Je to taková domácí posilovna pro nos. Principem je, že se ví, že existují čtyři hlavní ingredience. Je to něco květinového (například růže), něco ovocného (citron), nějaké aroma (hřebíček) a něco pryskyřičného (eukalyptus). K těmto vůním přičichávejte,“ radí Jan Plzák, přednosta kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku v FN Motol.

Trénink nosu by měl být pravidelný – najděte si na něj čas každý den, ideálně ráno a večer vždy po pěti minutách. Trénink by měl být dlouhodobý, trvat by měl minimálně osm a půl měsíce. První zlepšení se může objevit třeba až po čtvrt roce.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související