V uzavřených prostorách nepřetápět, virus se dokáže rychle přizpůsobit, doporučuje evoluční biolog

Chování koronaviru je možné předurčit na několik měsíců dopředu po kvalitativní stránce – případy budou přibývat a virulence se zhoršovat. Nedá se ale odhadnout, jakou rychlostí budou změny nastávat. Říká to evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr. Čeká nás na podzim náročnější druhá vlna onemocnění covidem-19? A jak bychom se měli chovat?

„Máme štěstí, koronavirus je na nás trochu hodnější, než by mohl být. Už dvacet let ukazuji, že na nás číhá pandemie a měli bychom být zatraceně opatrní a připravení na něco takového. Obával jsem se, že to bude horší,“ říká Flegr.

Čtěte také

Virus podle něj dokáže rychle podléhat biologické evoluci. Jde o záležitost týdne, během kterého se přizpůsobuje momentálním podmínkám.

„Kdybychom si teď nasadili roušky, tak by virulence krásně zpátky klesla. Když nebudeme opatrní a když se budeme dál scházet, podávat si ruce, tak uvidíme, jak rychle bude růst podíl vážných případů v nemocnicích,“ varuje vědec.

Co nejvyšší vlhkost

Populace viru, kterou tady máme, podle Flegra přizpůsobuje své chování – jak moc bude infekční a jak moc bude ubližovat. Co všechno lze udělat pro to, aby následky byly co nejmenší? Jaroslav Flegr napřílad v uzavřených prostorách doporučuje nepřetápět.

„V místnosti si můžeme vzít svetr,“ radí.  „Snažme se držet teplotu co nejníže, aby relativní vlhkost byla co nejvyšší.“

Čtěte také

Virus se zatím podle něj šířil lineárně – z pracoviště na rodinu, nyní může sehrát velkou roli školní třída. Právě tam je dětí více a virus se tak může přenést na více rodin. „Může to být velice špatné, navíc ve školním kolektivu se mohou potkávat různé linie viru,“ obává se.

Školy zavřít

Pokud se budou nepopulární opatření odkládat, tak se bude muset šlápnout na brzdu. A to mnohem dříve, než kdybychom byli přísní a opatrní od samého začátku. „Vysoké a střední školy by se neměly vůbec otevírat, tam je distanční forma výuky plnohodnotná,“ argumentuje.

Namístě by také podle Flegra bylo nošení roušek ve všech vnitřních prostorách. Takové opatření by se mělo zavést co nejdříve, je přesvědčený parazitolog.

autoři: Tomáš Pancíř , prh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.