Vakcína proti koronaviru by mohla být teoreticky koncem letošního roku, věří vakcinolog Chlíbek

Počet nakažených covidem-19 v Česku roste rekordním tempem. To se ale podle vakcinologa a děkana Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Romana Chlíbka dalo předvídat, a to především po ukončení striktních opatřeních a návratu z dovolených . „Virus mezi námi cirkuluje, v tuto chvíli je podstatné sledovat, jaký to má dopad na zdravotní systém a jaké jsou klinické projevy pacientů,“ míní.

Epidemiolog poukazuje na dodržování už známých opatření, jako je mytí rukou, dezinfekce, omezování návštěv hromadných akcí, ochrana dýchacích cest a zodpovědné chování lidí.

„Dnes a denně se setkávám s lidmi, kteří vykazují příznaky nějaké respirační nákazy, a přesto chodí do práce nebo navštěvují rodinu a čekají, co z toho bude. Takoví lidé by měli zůstat doma, zavolat svému lékaři, a ne ještě první dva dny chodit mezi ostatní,“ doporučuje.

Firmy s vakcínou směřují k registraci

Kdy by se mohli první pacienti v Česku dočkat vakcíny? „Nejideálnější stav by mohl být teoreticky koncem letošního roku, protože v tuto chvíli jsou vážná jednání Evropské komise minimálně se čtyřmi firmami,“ říká Chlíbek.

Čtěte také

U všech těchto firem podle něj probíhá třetí, poslední a nezbytná fáze k registraci. „Zatím se drží plánu, že by mohla registrace ke konci roku proběhnout. A v tu chvíli se spustí distribuce,“ vysvětluje.

Nelze ale podle něj očekávat, že by Česko dostalo požadovaný počet dávek okamžitě koncem roku, spíše půjde o ojedinělé dodávky. „K větším dodávkám dojde hned počátkem nebo v prvním nebo druhém čtvrtletí roku 2021,“ odhaduje vakcinolog.

Vakcínu by měl hradit stát

Roman Chlíbek je rovněž přesvědčený, že by vakcínu měl plně hradit stát – jakákoliv jiná cesta bude složitá, komplikovaná a dlouhodobá. „Věřím, že se podaří vyzískat velice slušnou cenu za vakcínu, za kterou to stát bude moci nakoupit,“ vysvětluje.

V porovnání s penězi, které se už vydaly na řešení nákazy covid, budek částka za vakcínu podle Chlíbka akceptovatelná a nakoupit ji a všem poskytnout zdarma by mělo být pro stát daleko jednodušší.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související