Blížíme se k možnosti navýšení kapacit až na 30 tisíc testů denně, tvrdí tvůrce chytré karantény

Příští týden se otevírají školy, přijde podzim a s ním i ochlazení. To všechno může urychlit šíření nového typu koronaviru v populaci. Na jaké počty nakažených a testovaných je v současné době připravena chytrá karanténa? „K dnešnímu dni máme v laboratořích k dispozici přes 18 tisíc testů a jsme schopni provádět 12 tisíc odběrů denně,“ popisuje jeden z jejích hlavních tvůrců Petr Šnajdárek.

Současný denní limit, pokud jde o počet nakažených a trasování, je podle Petra Šnajdárka asi 700. „Vycházíme z reálných kapacit krajských hygienických stanic, které by byly v případě nutnosti posíleny.“

Čtěte také

„Základní premisou věci je, že se nebavíme o plošné nákaze. Tento systém je škálován tak, abychom byli schopni počet navýšit na určitých místech z jiných krajských hygienických stanic,“ vysvětluje Petr Šnajdárek.

Systém chytré karantény je podle něj navržen dobře. „Propojuje jednotlivé procesy řízení pro zvládnutí zdravotní hrozby. Je navržen, aby uměl predikovat, řešit podklady pro rozhodování na základě modelů a řídit kapacity odběrových míst a laboratoří.“

Data vypadají slibně

V pondělí byla v rámci chytré karantény prezentována některá data z uplynulých týdnů. Mimo jiné se ukázalo, že se u 70 procent nakažených daří dohledat zdroj nákazy. „Nemůžeme srovnávat Prahu a méně osídlené regiony, ale neřekl bych, že v Praze je to číslo o moc nižší,“ říká Petr Šnajdárek.

Čtěte také

Z dat také vyplynulo, že podle dosavadních zkušeností připadají na jednoho nakaženého čtyři rizikové kontakty. „Řešíme jen první kontakty. Samozřejmě jsou ohniska nákazy, kde je jich víc. Průměr je čtyři až pět, ale jsou případy i se třiceti.“

Na sociálních sítích se objevují příběhy lidí, kteří byli v kontaktu s nakaženým, hygienici se jim neozvali a nikdo je nepozval na testy. Není právě tohle díra v tom systému?

„Všechno je o odpovědnosti lidí. Lidé občas čekají, že jim někdo bude volat, i když jsou například až třetí kontakt. Tak to není. Musí se zavolat hlavně přímé kontakty. Nicméně tady ještě máme limity,“ přiznává Petr Šnajdárek.

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.