O povinném používání aplikací chytré karantény zatím neuvažujeme, říká vládní zmocněnec Dzurilla

Ministerstvo zdravotnictví chystá novou podobu takzvané chytré karantény. Jen letos má stát dalších 200 milionů korun. V čem má být chytřejší než ta stávající? Podle vládního zmocněnce pro informační technologie a digitalizaci Vladimíra Dzurilly se budou více využívat aplikace jako Mapy.cz nebo eRouška.

Stávající chytrá karanténa se používá už skoro dva měsíce. Dzurilla už dříve v médiích uvedl, že za tu dobu se s pomocí údajů od mobilních operátorů vytvořilo více než 300 vzpomínkových map. Není to málo?

Čtěte také

„Jednak to nabíhalo postupně v jednotlivých krajích, na druhou stranu platily plošné zákazy,“ vysvětluje s tím, že lidé vzpomínkovou mapu nepovažovali za nutnou, protože byli jen v práci, na nákupu a doma.

Nejde jen o vzpomínkové mapy

Dzurilla zároveň upozorňuje, že chytrá karanténa nespočívá ve vzpomínkových mapách, ale v souboru opatření a procesů, které se dělají k tomu, aby se nemusela znova zavádět plošná opatření.

„Je to o identifikaci míst – vyhodnocujeme data, kde je epidemie, jakým způsobem vzniká a co se tam děje. Díváme se na porovnání České republiky se světem, na všechny případy v rámci krajů a okresů,“ vysvětluje.

Chytrá karanténa zůstane dobrovolná

Nová verze chytré karantény, kterou schválila vláda, nyní přechází pod ministerstvo zdravotnictví a hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou.

Čtěte také

„V rámci chytré karantény 2.0. chceme napojit krajské hygienické stanice dál s tím, že budou využívat i Mapy.cz od Seznamu pro identifikaci kontaktů. Také se propojuje finálně eRouška na platební brány,“ přibližuje Vladimír Dzurilla.

A dodává, že vláda zatím neuvažuje o tom, aby používání aplikací chytré karantény například při příchodu druhé vlny bylo povinné. „Aplikace je dobrovolná, dobrovolná instalace, dobrovolné sdílení kontaktů,“ shrnuje.

Jaká data bude mít projekt chytré karantény k dispozici? A urychlí epidemie koronaviru digitalizaci státní správy?

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související