Vakcína proti koronaviru se bude testovat i na Češích. Jaké výhody z toho pro Česko plynou?

Farmaceutická firma Novavax se sídlem ve Spojených státech vyvíjí vakcínu proti koronaviru. Jednu z jejích součástí hodlá testovat a také vyrábět v České republice. Může česká vláda využít příležitosti a zajistit pro tuzemské pacienty tolik potřebnou očkovací látku?

Novavax nedávno dokončil studii v první fázi vývoje vakcíny, kterou prokazuje  její bezpečnost. Nyní se snaží přesunout ke zkouškám ve druhé a třetí fázi. „Ty jsou zásadní, protože na početnější populaci ukazují, že vakcína je nejen bezpečná, ale i účinná – jinými slovy že zabraňuje onemocnění,“ vysvětluje generální ředitel společnosti Novavax Stanley Erck.

Generální ředitel společnosti Novavax Stanley Erck byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu.

„Zkoušky naší vakcíny ve třetí fázi se uskuteční v říjnu. Pak musíme nějakou dobu čekat, takže to, jestli vakcína funguje, se dozvíme v listopadu nebo v prosinci,“ dodává.

Testovat se bude i v ČR

V září by se testování vakcíny Novavax mohlo zúčastnit 300 Čechů. Vědci na nich budou testovat bílkovinu, která je na povrchu viru a která je také hlavní složkou vakcíny. Cílem studie v České republice je otestovat vakcínu na mladší, dospívající populaci. 

Podle slov Stanleyho Ercka z toho plynou pro Českou republiku i konkrétní výhody. „Budete mít přednost při jednání o rezervování vakcíny pro Českou republiku,“ slibuje. „Zaprvé nám zde pomohli uvést výrobní zařízení do stavu, kdy efektivně funguje. A zadruhé přispěli k vědecké práci a pomohli nám provést klinickou studii, o níž se teď bavíme.“

Premiér Andrej Babiš prohlásil, že by chtěl, aby jeho vláda podepsala s Novavaxem smlouvu. O jakou smlouvu by se jednalo? A  bude mít v případě úspěšných testů Česko příležitost koupit od Novavaxu vakcínu a v jakém množství? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Dudek , als
Spustit audio

Související