Jak si Zeman a Klaus rozdělili Česko. Před 19 lety vznikla opoziční smlouva

9. říjen 2017

Výsledky voleb v roce 1996 vedly nakonec nejen k předčasným volbám o dva roky později, ale navíc přinesly i dosud neznámý pojem: opoziční smlouva.

„Vyhrál jsi morálně i lidsky, jsem rád, že jsem tvůj syn. Honza,” neubránila se emocím manželka premiéra Václava Klause Lívie, když na shromáždění jeho přívrženců na konci roku 1997 na Václavském náměstí přečetla dopis od syna Jana.

Tehdejší dramatické události vešly do historie jako takzvaný „sarajevský atentát”. Vlivní členové ODS Ivan Pilip a Jan Ruml ho odpálili, když byl Klaus na návštěvě v Sarajevu.

„Situace spojená s financováním ODS je kritická a pro další existenci naší politické strany nadále neúnosná. Vzhledem k tomu, že Václav Klaus nedokázal dosud vyvrátit zásadní obvinění vznesená proti ODS, vyzýváme ho k okamžité rezignaci na funkci předsedy strany.”

Když se ke kritice premiéra připojili koaliční partneři ve vládě, Klaus odstoupil. „Považuji to za vynucený tah, který ale nebylo možné neudělat,” prohlásil tehdy.

Do té doby nejtěžší politická krize v historii samostatné České republiky začala už při volbách do sněmovny v roce 1996. Občanští demokraté v nich sice vyhráli, ale překvapivě mohli sestavit jen menšinovou vládu.

Když premiér Klaus podal demisi, na začátku roku 1998 ji vystřídal úřednický kabinet Josefa Tošovského. Václava Klause ale takzvaný sarajevský atentát nezlomil.

„Vývoj situace mě více a více tlačí k tomu, abych na kongresu kandidoval na funkci předsedy ODS,” řekl, a i když tedy na mimořádném kongresu ODS v Poděbradech dal k dispozici funkci šéfa strany, tak ji následně sám obhájil. Klausovi odpůrci mezitím přešli do Unie svobody, kterou založili Ivan Pilip a Jan Ruml.


Není koaliční smlouvou, jde o vykolíkování hřiště a stanovení pravidel hry pro srozumitelný politický dialog.VÁCLAV KLAUS

Klaus i Zeman dohodu hájili

Předčasným volbám v roce 1998 předcházela tvrdá kampaň mezi úhlavními nepřáteli: ODS Václava Klause a ČSSD Miloše Zemana.
Voliči si vybrali sociální demokracii.

Koaliční vládu ale Miloš Zeman nedokázal sestavit. Přišel tak s překvapivým řešením. Sestavil menšinovou vládu garantovanou opoziční smlouvou s ODS. Strany si rozdělily funkce: Václav Klaus se stal předsedou Poslanecké sněmovny.

Jak Klaus, tak Zeman dohodu tvrdě hájili. „Není koaliční smlouvou, jde o vykolíkování hřiště a stanovení pravidel hry pro srozumitelný politický dialog,” prohlásil tehdy Václav Klaus. A Miloš Zeman dodával: „Pokud bude kdokoliv tvrdit, že jde o zjevnou nebo skrytou koalici, pak lze s úspěchem pochybovat o jeho inteligenci.”

Popření demokracie, znělo z Poslanecké sněmovny


Pokud bude kdokoliv tvrdit, že jde o zjevnou nebo skrytou koalici, pak lze s úspěchem pochybovat o jeho inteligenci.MILOŠ ZEMAN

Politici mimo ODS a ČSSD opoziční smlouvu odmítli. „Jde o komplot a vyšachování Poslanecké sněmovny z toho, co je jejím základním úkolem,” uvedl tehdejší místopředseda KDU ČSL Miloslav Výborný.

Smlouvu kritizoval i předseda Unie svobody Jan Ruml. „Je založena na tom, že poslanci ODS po čtyři roky nevysloví nedůvěru vládě sociální demokracie, ať bude dělat cokoliv. Jde o popření principu politické soutěže, je to zaměřené proti demokratickému vývoji,” prohlásil.

Volby v roce 2002 vyhrála sociální demokracie vedená Špidlou. Občanská demokratická strana přešla do klasické opozice - to už s novým šéfem Mirkem Topolánkem. Opoziční smlouva z roku 1998 fungovala čtyři roky. Zůstává jedním ze stále diskutovaných témat soudobé české historie.

autor: jas
Spustit audio