Jak se po úrazu znovu začít hýbat? V Kladrubech otevřeli robotickou ambulanci, pomůže pacientům s rehabilitací

30. srpen 2022

Desítky pacientů po úrazech nebo mozkových příhodách hledají po propuštění z nemocnic jen s obtížemi následnou péči. I pro ně je k dispozici nová ambulance robotické a virtuální rehabilitace v Rehabilitačním ústavu Kladruby na Benešovsku. Pacienti tak budou moct pokračovat ve cvičení, aniž by museli čekat, až se v zařízení uvolní místo. 

„Musí přesně sledovat trasu kuličky, tím trénuje koordinaci a přesnost pohybu pravé horní končetiny,“ popisuje egoterapeut Miroslav u pacienta, jemuž robot právě pomáhá rozhýbávat pravou ruku.

Stroj na nácvik chůze

Hned vedle je ten nejžádanější a prý také nejúčinnější robotický přístroj v ústavu – lokomat na nácvik chůze. I ten budou moct pacienti využívat.

„Můžou využívat všechno, co tady máme k dispozici. Je zapotřebí říct, že to neplánujeme rozšířit pro celé Česko, ale především spádově pro pacienty z okolí Vlašimi, z Benešova,“ uvádí náměstek pro rehabilitaci Jakub Pětioký.

Ambulance robotické rehabilitace v Kladrubech

Lepší dostupnost pro pacienty

„Specializované rehabilitace a ambulantní rehabilitace mají velmi malou dostupnost. Ty ambulance, které jsou schopné a velmi dobré, tak mají strašně dlouhé čekací doby, je to až v řádu několika týdnů až měsíců,“ dodává, když vysvětluje, proč zdejší robotickou ambulanci otevřeli.

Ambulance je určena pro pacienty s takzvaným získaným poškozením mozku či pacienty po úrazu páteře, mozkomíšním poranění a také pro vhodné ortopedické pacienty. Do ambulance by měli pacienty doporučovat jejich ošetřující lékaři.

autoři: Věra Hájková , als
Spustit audio

Související