Jak se dostat z předměstí do centra Varšavy? Jde to i na kajaku!

Cesta po řece Visle je sice delší, ale na čerstvém vzduchu a v přírodě. V městečku Góra Kalwaria asi 35 kilometrů proti proudu z Varšavy je počasí krásné, břehy písčité, místy bahnité, zarostlé rákosím a vrbami. Prostě idyla. Pan Piotr Fedorovič, majitel jedné z varšavských půjčoven, už na mě čeká s kajakem.

„Visla je jednou z posledních evropských neregulovaných řek. Ani ve Varšavě většinou nevidíte vybetonovaná nábřeží, jsou tam pláže. Sama příroda určuje, kudy řeka plyne,“ vysvětluje, co sem vodáky přitahuje. A to platí skoro po celé tisícikilometrové délce Visly splavné pro vodáky.

„Jsou i takoví nadšenci, kteří si ode mě půjčí loď na pár desítek dnů a sjíždějí celou Vislu, to je asi okolo 980 kilometrů v celé délce z Krakova do Gdaňsku. Někteří to zvládnou do jednoho měsíce,“ říká Piotr.

Řeka je čistší, ale žádný ráj pro plavce

Visla tady má opravdu své kouzlo. Lidská obydlí není prakticky vidět, proplouváte mezi písčitými ostrovy rezervace Wyspy Šwiderske – Šviderské ostrovy. První známkou civilizace je přívoz, a tam mám starého známého. S přívozníkem panem Dariuszem se znám z dřívějších výprav na kajaku v tomto úseku Visly. U řeky vyrůstal a teď mu obstarává obživu:

„Obecně je teď Visla mnohem čistší, než byla před třiceti lety. Je to asi hlavně tím, že zkrachovalo hodně továren, které ji dřív znečišťovaly. A také tím, že se v mnoha obcích postavila nová čistička,“ říká Dariusz. Ale nečekejte zase, že by Visla byla nějakým rájem pro plavce.

Jedna z pláží na řece Visle

„Bohužel se do Visly vypouštějí na horním toku pořád splašky. Po loňském suchu a zimě bez sněhu je průtok stále enormně nízký. Proto je v ní také daleko větší koncentrace bakterií a jiných škodlivých organismů.“ Loučím se s panem Dariuszem a jeho přívozem a vyrážím dál po řece…

Bez pádlování to nejde

Okolo řeky Visly je krásná příroda

Plavba až do centra Varšavy plyne příjemně. Peřeje ani jezy, nebo dokonce přehrady, žádné. Proud není ani moc rychlý, ani moc pomalý – žádný olej, jak říkají vodáci, to určitě není. Jen je potřeba přece jen trochu pádlovat, když chci dodržet rozvrh.

A to se mi podařilo. Na pláži přímo u impozantní stavby Národního stadionu v centru Varšavy už na mě čeká pan Piotr, který si kajak přímo na místě zase převezme. Takže všem vodákům: Ahoj!

autor: vpo
Spustit audio