Jak se dívka z Havířova stala odbornicí na andaluskou specialitu

Když se Michaela před víc než 10 lety přistěhovala na jih Španělska, místní lidé se jen stěží učili vyslovovat její jméno. Když se pak navíc začala tahle rodačka z Havířova věnovat výrobě a prodeji oblíbené a tradiční sladké pochoutky churros, už to bylo na mnohé Andalusany příliš. Co to churros vlastně jsou a jak se Češka Michaela Hofferová stala v jejich výrobě uznávanou odbornicí?

Ani sama tomu nechce veriť, ale churros vyrába a predáva Michaela, pre kamarátov len Míša, už deväť rokov. Túto sladkú pochúťku, ktorú poznajú aj v mnohých krajinách Južnej Ameriky, v Európe pripravujú tiež v Portugalsku a Francúzsku.

Churros po česku

Churros vymysleli v Španielsku. Že sa ich výrobe začala venovať mladá žena zo srdca Európy, domácich samozrejme zaskočilo. Pravda, prekvapilo to najmä mňa. Míšu som poprosila, aby nám vysvetlila, z čoho sa vlastne churros pripravujú, a či je to podobné niečomu, čo poznajú aj ľudia v Čechách.

Čtěte také

"Je to podobné koblize. Vyrobí se kotouč, který se pak nůžkami stříhá a prodává se po kusech. Základem je mouka, voda, sůl, olej na smažení. Je hodně druhů, například se dělají plněné čokoládovým nebo vanilkovým krémem," vysvetlila Michaela.

Najprv sa zdráhala, no nakoniec priznala, že v podnikaní s churros, mala raketový nástup: "Je to jako v automatu nebo při koupi novin. Lidé projdou, objednají si, kolik chtějí, a když jsou zpátky, mají to připravené."

Netypická snídaně

Churros jedávajú Španieli najmä na raňajky cez víkendy, ale i vo sviatočné dni a počas jarmokov. Michaela Hofferová, pôvodnou profesiou zdravotná sestra, už pochodila jarmoky, či po španielsky férie, v celej Andalúzii. Férie sa konajú väčšinou v letných mesiacoch. Iné je to s prácou po zvyšok roka.

Michaela z Havířova

"Otvírám pouze v sobotu a v neděli a ve sváteční dny. Otvírá se brzy ráno a zavírá kolem poledne, kdy končí čas snídaně," povedala.

Ľudia si zvyknú churros od Míši pochvaľovať. Laik by nepovedal, že na to, aby vynikajúco chutili, má vplyv napríklad i "počasí a veškeré detaily, o kterých by člověk řekl, že s tím nemají co dělat. Když je teplo, musí se těsto připravit velmi tuhé, a v zimě naopak, protože tuhne".

Churros z příběhu jedné lásky

Iste vám vŕta v hlave, ako sa mohla Češka vôbec k výrobe churros dostať. Bolo to pomerne jednoduché. Rodina jej španielskeho priateľa to má ako rodinný podnik a vlastnia niekoľko churrerií. Míša už remeslu priučila aj svoju sedemnásťročnú dcéru, študentku Kláru. I tá sa už dávno vie v churreríi šikovne zvŕtať.

autor: ľzl
Spustit audio

Související