Jak poznáme kvalitní burčák? Radí Pavel Maurer

29. září 2018
Glosa Pavla Maurera

Patříte mezi milovníky burčáku? Jestli ano, přijdete si na své i letos. Vína, ze kterého se částečně zkvašený mošt vyrábí, totiž bude podle vinařů dost.

Pro příznivce částečně zkvašeného hroznového moštu, burčáku, je to asi také dobrá zpráva – totiž, že jej bude dostatek. Burčák byl letos k mání dříve než v letech minulých. Burčák je chutný, laciný, ale i toto „vinné embryo“ má své zákonitosti a pravidla. Je třeba je znát, jinak vás může leckdo napálit!

Pokud vám někdo nabídne litr burčáku za cenu pod 40 Kč, tak si raději zajděte na pivo. Podle názoru vinařů se totiž tato nízkoalkoholická lahůdka, když je ovšem poctivě vyrobena, nemůže (zvláště pak ve městech) dostat pod tuto cenovou hranici.

Pavel Maurer našel inspiraci na etiketě jihoafrického vína: Nepijte a nechoďte po silnici zároveň

víno

Taky vás někdy překvapí, co všechno výrobci napíšou na etikety některých potravin? Nejste v tom sami. Takového Pavla Maurera nedávno zaskočilo, že polepka jednoho jihoafrického vína radí, aby lidé zároveň nepili a nechodili po silnici.

Také bych nedoporučoval nakupovat burčák u stánků vedle silnic, kde na něj většinou svítí slunce, není tepelně ochráněn a často bývá zředěný vodou a prodává jej kde kdo. Mimochodem, ředit burčák vodou je u nás protizákonné! Přímo u vinařů máte určitě větší jistotu, že dostanete kvalitní produkt.

Burčák je dobrota, o které, mimochodem, v mnoha zemích světa vůbec netuší, že existuje. Burčák je známý především v zemích bývalé rakousko-uherské monarchie. Třeba v USA pro něj nemají ani anglické slovo! Je to pro ně rarita.

Pijte s mírou!

Dobrý burčák poznáte podle mnoha ukazatelů: Například by neměl být moc kalný, měl by vonět a chutnat po odrůdě, z níž je vyroben. Když jej pozorujete zblízka, měli byste vidět drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého, protože správně vyrobený a skladovaný burčák stále kvasí. Proto pozor, ať vám nebouchne!

Další malé varování pro burčák je, že vám může připadat jako sladká, neškodná šťávička z čerstvě vymačkaných hroznů s vysokým obsahem vitamínu B. Přesto se v něm skrývá čtyři a šest procent alkoholu a následky vás mohou nemile překvapit. Takže burčák ano, ale s mírou! A nejlépe vypít hned po zakoupení! Žádné dlouhé skladování burčáku nesvědčí!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio