Pavel Maurer našel inspiraci na etiketě jihoafrického vína: Nepijte a nechoďte po silnici zároveň

15. září 2018
Glosa Pavla Maurera

Taky vás někdy překvapí, co všechno výrobci napíšou na etikety některých potravin? Nejste v tom sami. Takového Pavla Maurera nedávno zaskočilo, že polepka jednoho jihoafrického vína radí, aby lidé zároveň nepili a nechodili po silnici.

Máme tu vinobraní! Nedávno jsem si dal sklenku vynikajícího jihoafrického vína, a jak jsem si jej tak zvolna vychutnával, začal jsem si pozorněji prohlížet, co všechno má napsáno na etiketě. Hrdě se hlásí, že jde o originální odrůdu ze Swartlandu, což je významné tamní vinařství, a že hrozny révy vinné byly sklízeny ručně z vybraných vinohradů.

Pak je tam ještě psáno pár informací jak víno skladovat a v jaké teplotě podávat, ale jedna jediná z nich je vytištěna nejvýrazněji na nejvýznamnějším místě zadní etikety, a je to takovéto varování: „Nepijte a nechoďte po silnici, může vás to zabít!“

Kdyby nebylo piva, tak by se nic nestalo… Co říká anketa o pivě?

Pivo na výčepu nesmí zůstat ležet, výjimkou je, že si ho tam položí štamgast

Myslíte si, že pěna k pivu neodmyslitelně patří? A vnímáte tento zlatavý nápoj jako národní bohatství? Mimo jiné se na to ptala anketa, jejíž výsledky vám v dnešní gastroglose přiblíží Pavel Maurer. Výzkum veřejného mínění také ukázal, že se většině Čechů nelíbí, když ženy a dívky pijí pivo.

Já jsem tedy něco takového na láhvi vína ještě nečetl! Výrobce vína se evidentně rozhodl nepoužívat obvyklého varování, které najdete na téměř každé druhé láhvi alkoholu – že se nemá pít a přitom řídit.

V Jihoafrické republice však pravděpodobně řeší spíše než řidiče raději podroušené chodce. Prostě nás varují, abychom netrajdali po silnicích, když si dáme do nosu! Muže nás srazit auto, ať už je jeho řidič pod vlivem nebo nás prostě přehlédl. Je třeba si ještě uvědomit, že převážná část obyvatel Jihoafrické země je tmavé pleti, o to víc se dají ve tmě přehlédnout!

Ale pojďme pro změnu do Evropy. Nepamatuji si, že by třeba na vínech v Bordeaux nebo v Burgundsku bylo napsáno: „Nepijte, když jezdíte na kole!“, a přitom právě v těchto proslulých vinařských oblastech je vybudována obrovská síť cyklistických stezek. Ty většinou vedou do různých vinných Chateau, nebo na farmu k vinařovi a od vinaře rovnou do restaurace či do vinného sklípku.

I na Manhattanu můžete narazit na lahve českých vinařů. Jako Pavel Maurer

Víno

Minulý měsíc mě naplnil velkou hrdostí na to, že jsem Čech a rodným listem Moravák. Byl jsem totiž pár dnů v New Yorku, pohyboval jsem se (slovy Jiřího Wericha) přímo na Manhattanu a jak jinak, navštívil jsem spoustu skvělých restaurací. A představte si, že jsem zcela neplánovaně narazil na moravské vinaře.

Cyklistu bez nějakého toho promile alkoholu v krvi abyste hledali jako jehlu v kupce sena. Stejně tak v nedalekém Rakousku, třeba ve Wachau kolem Dunaje, se to cyklisty, ochutnávající místní skvělé veltlínky a ryzlinky, jenom hemží. I my, v naší malé kotlině, máme dnes vybudováno již několik set kilometrů krásných cyklistických stezek kolem Mikulova, Znojma, Uherského Hradiště a dalších vinařských destinací.

No, co bych vám k tomu ještě dodal? Když jste na bicyklu, tak v naší zemi nesmíte podle zákona ani degustovat. U nás je, na rozdíl od jiných států, vůči cyklistům nulová tolerance. Přesto se raději vyhněte stezkám, které křižují silnice, noste helmu a nezapomeňte na varování Jihoafričanů, pokud jste pěšmo, i tak raději nechoďte po silnici... může vás to zabít! 

autor: Pavel Maurer
Spustit audio