Jak dostat dítě do školky v místě, kde pracuji?

3. únor 2015
Žurnál servis

Řada rodičů řeší před zápisem dětí do mateřských škol velké dilema: je lepší dítě zapsat do školky v obci, kde bydlí, nebo tam, kam rodiče jezdí za prací? A je vůbec mimo obec bydliště šance na přijetí? Ptali jsme se Kláry Bílé, mluvčí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

V mnoha českých obcích je stále nedostatek míst ve školkách – týká se to především některých částí Prahy nebo obcí, v nichž se v posledních letech hodně stavělo a nevznikla potřebná infrastruktura. Umístit dítě v mateřince v obci, kam rodiče dojíždějí za prací, může pomoci i v situaci, kdy dítě onemocní a je třeba, aby si ho rodič co nejdříve vyzvedl.


Kritéria používaná při přijímání do mateřské školy
- věk: starší děti mají přednost, absolutní přednost mají předškoláci
- bydliště: řada obcí velmi výrazně zvýhodňuje děti s trvalým bydlištěm, někdy je požadováno i trvalé bydlistě rodiče
- sourozenec: body navíc může dítě dostat, pokud školku navštěvuje starší bratr či sestra
- opakovaný zápis: některé školky bonifikují děti, které neuspěly v minulém roce/minulých letech
- celotýdenní docházka: body navíc mívají děti, které budou do školky chodit denně
- zaměstnání rodičů: některé školky individuálně posuzují situaci v rodině, kde oba rodiče docházejí do zaměstnání, a tudíž by nepřijetí dítěte do školky mohlo výrazně zhoršit jeho mžonosti předškolního vzdělávání

To, že rodiče v obci pracují, ovšem při přijímání dítěte nebývá podstatným kritériem. Přivést potomka k zápisu nicméně mohou do kterékoli školky, která jim vyhovuje.

„Předškolní vzdělávání není v Česku povinné, a nejsou tedy ani určeny spádové oblasti pro přijímání. Rodiče se tak mohou rozhodnout, zda dítě přihlásí do mateřské školy v místě bydliště nebo v místě zaměstnání,“ vysvětluje mluvčí.

Kritéria se mohou v různých školkách lišit

Kritéria si nicméně stanovují jednotlivé mateřské školy, přesněji jejich ředitelky, takže se mohou velmi lišit nejen mezi obcemi, ale třeba i v rámci obc, pokud je větší a má více mateřských škol.

„Ze zákona ale musí být přijaté děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky,“ připomíná ještě Bílá.

A dá se tedy nějak zařídit, aby dítě dostalo místo i ve školce v obci, kde rodina nebydlí? „Na základě praxe bych doporučila rodičům, aby podali žádost jak do mateřské školy v místě bydliště, tak i do té, kterou by preferovali z jiných důvodů,“ radí mluvčí.

I když totiž vybraná školka dítě na jaře nepřijme, nemusí to být definitivní. „Stává se, že ředitelka dítě přijme na odvolání, nebo se kapacity mohou uvolnit i v průběhu roku, a dítě tak může přestoupit,“ vysvětluje Bílá.

Pokud byste tedy chtěli potomka do školky umístit, nebojte se v září zvednout telefon a zavolat, zda některé dítě docházku neodložilo nebo se nepřestěhovalo – může se stát, že uspějete i tam, kde nebydlíte.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio