Ivo Ištvan k odvolání v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové: Některé důkazy soud nevyhodnotil

Olomoučtí žalobci sepisují odvolání v kauze Jany Nečasové-Nagyové a údajného zneužití vojenského zpravodajství. Osvobozující rozsudek už před časem vynesla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová. O co opřou žalobci své odvolání proti rozsudku?

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan nepřipouští, že by v obžalobě udělali chybu, naopak shromáždili všechny dostupné důkazy, které jsou potřeba k tomu, aby věc byla před soudem projednána.

„Jsme přesvědčeni o tom, že důkazy postačují k odsouzení všech obžalovaných ve smyslu podané obžaloby,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou. K dispozici má nyní písemné odůvodnění osvobozujícího rozsudku, ke kterému nyní dokončuje odvolání.

Čtěte také

V písemném odůvodnění mimo jiné stojí, že Petr Nečas potvrdil, že to byl on, kdo úkoloval vojenské zpravodajství. „Podle našeho názoru je tato výpověď v rozporu se shromážděnými důkazy,“ podotýká.


V případě odposlechů soudkyně Helena Králová v písemném rozsudku říká, že nic nedokazují. „Na konkrétních odposleších prokážeme, že tomu tak není, tyto odposlechy soudu předložíme, respektive upozorníme, které to ty odposlechy jsou a co konkrétně prokazují,“ říká Ivo Ištvan.

A v té souvislosti upozorňuje, že výpověď neobstojí při srovnání s ostatními výpověďmi a předpokládá, že o tom přesvědčí i odvolací soud. „Žádní z obžalovaných tuto skutečnost v přípravném řízení neuvedli,“ dodává.

V odvolacím řízení chce také poukázat na to, že některé důkazy provedené nebyly a některé důkazy soud nevyhodnotil.

U Jany Nečasové se také našel záznam o sledování Radky Nečasové, vyhotovený vojenským zpravodajstvím. „Je to nepochybně důležitý důkaz, a je v rozporu v rozporu s tvrzením obžaloby o tom, že žádné sledování neprobíhalo,“ míní.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio