Ivan Langer, ministr vnitra

Těsně po prohraných krajských a senátních volbách to vypadalo, že se ODS řítí do bezodkladné záhuby, že ji čeká rozštěpení, mluvilo se o druhém Sarajevu. Ovšem jak dny plynou, situace se zdá být klidnější, jednotliví politici se rozjíždějí do regionů, aby přesvědčili co nejvíce oblastních a poté regionálních stranických lídrů pro podporu jednoho nebo druhého adepta na předsedu strany. Vyjádření pro média jsou také klidnější. Volební kongres pak začne 5. prosince. Do té doby zůstává několik nezodpovězených otázek. Mohou spolu spolupracovat Mirek Topolánek a Pavel Bém? Kdo povede naší zemi do půlroku předsednictví Evropské unie? A bude se měnit koaliční dohoda a tedy možná i obsazení vlády? Pokusíme se na tyto otázky odpovědět v příštích Dvaceti minutách Radiožurnálu. Dobrý poslech přeje Martin Veselovský. Do sněmovního studia rozhlasu zdravím ministra vnitra a místopředsedu Občanské demokratické strany Ivana Langera. Dobrý den, pane ministře, vítejte ve Dvaceti minutách.

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Hezký den přeji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Než se dostaneme ke stranickým a vládním tématům, které budou převažovat těmto Dvaceti minutám, vy jste tento týden zaznamenal úspěch, protože se v nové verzi trestního zákoníku, která prošla sněmovnou, objevilo vámi prosazené ustanovení o alternativních trestech zákazu vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce, abych ocitoval přesně dikci zákona, což zejména český fotbalový národ bude zajímat velice. Co tedy bude čekat české fotbalové fanoušky?

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Ty takzvané fanoušky, tedy ty výtržníky, bude čekat v případě, když budou porušovat zákon, trest zákazu účasti na sportovním a nebo i kulturním podjetí v podobě toho, že nebudou moci až na dobu deset let se takovýchto utkání a takovýchto událostí účastnit a v průběhu se budou muset ve spolupráci probační mediační služby a Policie České republiky hlásit na policejní služebně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Abychom si to úplně přesně narýsovali, to, jak bude vypadat, pokud opravdu tato úprava projde celým legislativním procesem, tak ve chvíli, kdy se někdo na fotbalovém utkání opravdu proviní proti zákonům České republiky, tak potom při příštím fotbalovém utkání se přímo s jeho osobou stane co? K čemu on bude povinen?

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Tak, bude muset o vině a trestu rozhodnout soud. Viděli jste už ten prvotní projekt, vlastně jakési pojízdné soudní síně, to znamená, i justice má potenciál pro to, aby trest za porušení zákona přišel ve velmi brzké době. Může mu být uložen buď podmíněný nebo nepodmíněný trest nebo alternativní trest. A v rámci jeho výkonu bude muset okamžitě, jak nabyde právní moci ten rozsudek, ho respektovat a v okamžiku, když bude se konat to dané fotbalové utkání, na kterém on porušil zákon, tak bude muset se jít hlásit na policii. Jinými slovy, nebude moci smět na stadion, v okamžiku, když tento zákaz poruší, potom se dopustí trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. A pak už to půjde lidově řečeno natvrdo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak si naši posluchači mohli všimnout, tak přímo v trestním zákoníku není úplně přesně specifikováno, za které činy by bylo možno ukládat tyto alternativní tresty. Máte vy, pane ministře vnitra, představu, co by ten daný fanoušek nebo, jak vy říkáte, takzvaný fanoušek měl udělat, aby na něj dopadl tento alternativní trest?

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Tak, obecně bych si našel skutkovou podstatu trestného činu výtržnictví. A myslím si, že ta je dostatečně obecně definována tak, aby celou řadu protiprávních jednání byla schopna pod sebe zahrnout. Já bych chtěl jenom zdůraznit ještě jednu věc, toto není izolovaný krok, který děláme v boji proti diváckému násilí. My jsme v rámci reformy policie změnili odpovědnost jednotlivých pořadatelů klubů, kteří jsou primárně odpovědní za bezpečnostní situaci na stadionu. I těm ale hrozí možná sankce, v okamžiku, když opakovaně budou porušovat své povinnosti, tak může ministr vnitra zasáhnout trestem nejtvrdším, a to jest zavřením takového stadionu na sportovní utkání. Ale vedle toho jsme také vyšli velmi vstříc jednotlivým vlastníkům klubů a připravili jsme manuál, ve kterém přesně jim popisujeme, jaká mají oprávnění k tomu, aby se sami byli schopni bránit těm, kteří na stadion nejdou proto, aby fandili, ale proto aby porušovali zákon.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, a protože v té větě v trestním zákoníku stojí zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce, tak předpokládám, že kromě fotbalových utkání je možno tyto paragrafy použít i na jiné záležitosti. Na jaké?

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Ano, je to přesně tak. Máte celou řadu akcí, které se konají ať již tedy toho kulturního nebo společenského charakteru, ke kterým může dojít k porušení zákona. A domníváme se, a já osobně také, že přímý trest odnětí svobody by byl příliš tvrdý a že výchovnější charakter by měl trest, který postihuje toho člověka tam, kde mu brání účastnit se něčeho, po čem touží, co má rád. A v tomto smyslu já velmi, nebo očekávám a předpokládám, že ten trest nebo existence toho trestu bude mít výrazný preventivní účinek.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Bude to fungovat například i pro, řekněme, srocení, koncerty a různé společenské akce některých ultrapravicových sdružení neonacistických?

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Ano, přesně tak. I na takovéto akce bude možné tento trest použít.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A když už jsme u toho, myslím, že i posluchači Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu dobře vědí, teď už by se to dalo nazvat téměř sporem mezi vámi a Dělnickou stranou, protože vy jste podal návrh na její rozpuštění a předseda té strany podal trestní oznámení na vás. Máte v úmyslu podobně jako u Dělnické strany postupovat i u ostatních politických sdružení? Jinými slovy, máte ještě jiné politické sdružení už v hledáčku?

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Svoboda a demokracie jsou hodnoty, které si musíme umět chránit a i demokracie musí dokázat, že má sílu se bránit vůči těm, kteří ji zneužívají. Já jsem netolerantní vůči jakýmkoli projevům extrémismu, ať již levicového, nebo pravicového. Víte, že jsem dal podnět ke zrušení Komunistického svazu mládeže na konci roku 2006. Stejně tak tedy teď návrh na rozpuštění Dělnické strany. Říkám, že bude důsledně postupovat podle zákona a v tom druhém jmenovaném případě, ať si podávají trestní oznámení, jak chtějí. Já jsem bytostně přesvědčen, že jsem udělal správnou věc.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, tolik bylo zatím pro téma extrémismu a části nového trestního zákoníku ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Mým dnešním hostem je místopředseda ODS a ministra vnitra Ivan Langer. Pane ministře, jak byste popsal dnes to, jak daleko je jednání mezi vládou a sociálními demokraty o příměří na půlrok předsednictví Evropské unii?

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Nevím o žádných oficiálních jednáních, myslím si, že v tuto chvíli se jedná spíš o neformální oťukávání se mezi jednotlivými zástupci vlády a opozice a hledání možnosti, zda vůbec existuje varianta, která by znamenala, že v průběhu českého předsednictví tedy trochu utichnou ty politické vášně, kdy i vláda a opozice najdou společný cíl, a to je dobré jméno České republiky, prezentace České republiky do zbytku Evropy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co všechno by podle vašeho názoru, a tak ptám se vás jednak jako člena vlády, a také jako vrcholného reprezentanta nejsilnější pravicové politické strany, co všechno by bylo možné sociálním demokratům poskytnout za to, kdyby vás nechali doma takříkajíc na pokoji, když budete v Bruselu, Štrasburku či jinde po Evropské unii?

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Tak, pro mě osobně, a věřím tomu, že také pro kolegy ze sociální demokracie, to nemůže být a také nebude kšeft něco za něco. Buď cítíme společnou odpovědnost za Českou republiku a za její pověst, nebo jí necítíme. A pokud ji necítíme, tak se to nedá vykoupit žádným handlem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, vy sám dobře víte, pane ministře, že takové, řekněme, návrhy na uzavření příměří na první půlrok roku 2009 tady padaly už z obou dvou stran, ten poslední je zatím od předsedy vlády Mirka Topolánka, to je pravda, ale předtím minimálně dva jsme zaznamenali od předsedy ČSSD.

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Počkejte, já teda o žádném návrhu Mirka Topolánka nevím. Mirek Topolánek se jasně vyjádřil, že v okamžiku, kdy by sociální demokracie navrhla případné změny ve sněmovně, v její struktuře, v obsazení některých funkcí, tak mimo jiné je připraven je akceptovat, bylli by to návrh sociální demokracie na volbu Jiřího Paroubka předsedou sněmovny. Ale, prosím, neříkejme tomu, že Mirek Topolánek navrhl Jiřímu Paroubkovi křeslo předsedy sněmovny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To jsme si asi úplně dobře nerozuměli, pane ministře.

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Aha, tak se omlouvám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ten návrh, o kterém jsem mluvil, směřoval k uzavření příměří na první půlrok roku 2009.

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Já si myslím, že je to možné, a řekl bych, že to je prospěšné, že je to téma, na kterém můžou v dobrém slova smyslu vydělat všichni. A teď nejenom politici, politické strany, ale všichni občané České republiky. A bývá to dobrým zvykem všude v Evropě, že například v průběhu předsednictví, pokud se nestane nějaká fatální událost, tak opozice například nevyvolává hlasování o nedůvěře, že vychází vstříc těm poslancům a ministrům, kteří vykonávají ten mandát, že je páruje, tudíž nedochází k bojovým hlasováním, ve kterých o jeden hlas někdo vítězí a někdo prohrává. Myslím si, že toto je takový dobrý možný základ oné dohody.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy říkáte, že ta dohoda eventuelní, pokud by byla, nebude kšeftem. Tak pojďme slovo kšeft teď zapomenout, protože se evidentně vám ani vašim vládním kolegům nelíbí. Nakonec ani sociální demokracii se nelíbí. Nazvěme to tedy dohodou celé, a ta dohoda bude mít pravděpodobně minimálně dvě strany, tedy opozici a tu vládní stranu. A ve chvíli, kdy vládní strana by, tak, jak vy sám říkáte, užila, kdyby například ministři, kteří budou mít povinnosti vůči Evropské unii příští půlrok, měli být párováni v Poslanecké sněmovně, protože jsou stále ještě zákonodárci, tak za to by asi opozice, za tento, řekněme, bonus měla něco získat.

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Tak, já to nepovažuji za nějaký bonus, já to považuji za jen regulérní projev slušného chování a politické kultury. Myslím si, že součástí té dohody by mohl být taky přesně definovaný plán jednání Poslanecké sněmovny, definování okruhu témat a jejich pevné zařazení tak, aby nedocházelo skutečně k těm bojovým hlasováním. Ale já osobně tu otázku párování beru jako přirozený projev politické kultury, nikoliv věc, která by měla být přímo explicitně nějak kodifikována v dohodě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že eventuelní dohoda, pokud by byla uzavřena, by neměla obsahovat cosi o Lisabonské smlouvě, neměla by obsahovat nic o americkém radaru v Brdech, neměla by obsahovat nic o postu předsedy Poslanecké sněmovny, který tak nějak neustále není úplně zcela pevně obsazen už od počátku vašeho volebního období?

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
No, já si to dost dobře neumím, tak, jak jste to popsal, představit. To mi připomíná trochu dort pejska a kočičky. To, že může být součástí toho ujednání, že v rámci změn ve funkcích ve sněmovně, protože odchází celá řada poslanců, budou se převolovat předsedové výborů, dojde i k tomu, že se vrátíme k té dobré tradici, kterou kdysi začal Miloš Zeman a Václav Klaus, že předseda nejsilnější politické strany je předsedou vlády a předseda nejsilnější opoziční politické strany je předsedou Poslanecké sněmovny, tak pak si dokážu i toto řešení představit. Nicméně, nemyslím si, že by to byla dohoda, která bude mít jeden bod typu ČSSD dá vládě pokoj, když Jiří Paroubek bude předsedou sněmovny. To bysme byli směšní všichni.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mimochodem, zhruba takto se dnes vyjádřili někteří sociální demokraté po zasedání stranického grémia. Neřekli to takto pregnantně jako vy, ale myslím, že podstata byla stejná.

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Takže vidíte, v tomhle, alespoň v tomhletom se shodneme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu. Mým hostem je místopředseda Občanské demokratické strany a ministr vnitra Ivan Langer. Pane ministře, měla by se nějakým způsobem měnit koaliční spolupráce mezi ODS, KDUČSL a zelenými, zejména poté, jak všechny tři koaliční strany dopadly v těch minulých volbách?

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Nemyslím si, že by se měla měnit od podstaty. Myslím, že bysme si měli provést po zhruba polovině funkčního období, i když ta vláda nastoupila později, než po posledních volbách, takovou revizi plnění programového prohlášení vlády a zejména si říci, co chceme v rámci existujícího programového prohlášení z toho, co ještě nebylo realizováno, vypíchnout jako nějaké superpriority, na které se tato vládní koalice soustředí. Určitě bysme se měli navzájem pobavit, a to je ale věcí předsedy vlády Mirka Topolánka, o tom, zda vláda v tomto personálním složení podávala a podává dobrý výkon, nebo zda má dojít i nějaké změně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mimochodem, když už jsme u personálního složení, o kterém, myslím, opakovaně předseda vlády Mirek Topolánek kromě jiného také ve Dvaceti minutách Radiožurnálu mluvil jako o jasném úmyslu, že budou nějaké personální změny, tak jedním opravdu velice často zmiňovaných jmen, a musím říct, že dokonce i z vnitřka ODS, je vaše jméno, pane ministře.

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Já jsem udělal přesně to samé, co udělali mí kolegové za Občanskou demokratickou stranu ve vládě, to znamená, dali jsme Mirku Topolánkovi své funkce k dispozici. Já jsem člověk, který je připraven, zvyklý a je rád, když může skládat účty. A v tomto smyslu můj pohled samozřejmě na sebe je výrazně subjektivní, ale nebojím se skládání účtů a mám tady čisté svědomí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že kdyby čirou náhodou za vámi předseda vlády v nějakou chvíli přišel a řekl, asi si pravděpodobně tykáte, teď jsem to nechtěl říct tak přímo, řekl by: "Ivane, bohužel, padne to na tebe, budeš muset z vlády odejít", tak byste řekl: "Dobře, pro dobro věci odcházím"?

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Nezbylo by mi nic jiného, než to akceptovat s vírou, že člověk, který přijde na mé místo, podá lepší výkon, než podávám já a celý můj tým, že bude schopen dotáhnout do konce i reformu Policie České republiky, že bude schopen dotáhnout do konce revoluci v české veřejné správě, že bude schopen zvládnou evropské předsednictví, dotáhnout do konce další a další projekty, které na ministerstvu vnitra jsou. A pokud by premiér a předseda v jedné osobě takového člověka měl, respektive byl přesvědčen, že takového člověka má, tak bych, protože jsem, byl jsem a budu vždycky loajální vůči svému šéfovi, toto musel akceptovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, tak, jak jste to říkal, pane ministře vnitra, tak to vypadalo, že příliš nevěříte, že by ODS disponovala dalším člověkem, který by takový úkol zvládl.

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Já věřím lidem, se kterými dva roky mám možnost pracovat. Je to úžasný tým, neskutečně výkonný, a myslím si, že za dva roky odvedl na ministerstvu vnitra tolik práce, které tam odvedeno v posledních deseti, možná ještě více letech odvedeno nebylo. Já jsem hrdý na ty lidi a jsem za ně svým způsobem zodpovědný, co by, na čem by mi záleželo, tak bylo vědomí toho, že ty všechny projekty, o kterých jsem hovořil, tak budou pokračovat dál.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A ještě zpátky ke koaliční spolupráci tří stran ve vládě. Měl jsem také při své otázce na mysli, zda by i nadále, zhruba po polovině volebního období, měl fungovat ten koaliční půdorys. To znamená, že by z osmnácti postů vládních měli mít lidovci pět ministrů a zelení čtyři, což se možná na první pohled může zdát jako určitý nepoměr vzhledem k volebnímu zisku v roce 2006.

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Nemyslím si, že výsledek krajských voleb by měl být důvodem pro to, aby se přepisovala koaliční smlouva a aby se měnily počty členů ve vládě, které byly koaliční smlouvou určeny jednotlivým politickým stranám. Nevylučuji, že může dojít eventuelně k rozšíření počtu členů vlády, zejména, jsmeli stále více konfrontováni finanční krizí v Evropě a ve světě, ale zásadní změnu doopravdy neočekávám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Ivan Langer, místopředseda ODS a také ministr vnitra české vlády. Vy budete, pane ministře, na kongresu, na volebním kongresu ODS kandidovat na post prvního místopředsedy Občanské demokratické strany. Proč?

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Protože chci pracovat a protože chci proměnit Občanskou demokratickou stanu skutečně v moderní stranu ve třetím tisíciletí. Já mám, jako místopředseda vlastně jediný, konkrétní odpovědnost směrem k Občanské demokratické straně a jejím členům, a to je péče o lidský potenciál v vzdělávání. A vytvořil jsem, vybudoval jsem instituci zvanou CEVRO Liberálněkonzervativní akademie. A to je instituce, jejímiž rukami prošly už stovky, neli tisíce členů ODS. A v tuto chvíli mám chuť po tom, co se nám podařilo proměnit a otevřít i ministerstvo vnitra, něco podobného udělat i s Občanskou demokratickou stranou. Prostě posunout ji do třetího tisíciletí a zejména zdůraznit jednu věc, my máme dobrou výrobu, já jsem opravdu přesvědčený, že to, co nabízíme, má vysokou kvalitu pro občany, ale co bohužel neumíme, je otevřeně komunikovat, mluvit s těmi lidmi, vysvětlovat jim, co děláme, proč to děláme, pro koho to děláme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Můžete být, pane místopředsedo ODS, o něco konkrétnější? Vy říkáte moderní strana třetího tisíciletí, to se nakonec objevuje snad vyjma lidovců téměř v každé politické straně na české politické scéně, toto, jakási taková touha. Zkuste mi to říct na nějakém příkladu a pojďme si vzít ten asi nejkřiklavější, co je, není úplně přímo z vašeho resortu, ale jak by měla ODS komunikovat například své zdravotnické návrhy, které jsou velice kontroverzní pro značnou část obyvatel České republiky?

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Měla by říci, že to není reforma proti lidem, ale že to je reforma, jejímž cílem je zabránit plýtvání, ochránit nemocné a ochránit děti. A pomoci těm, kteří pomoc skutečně potřebují a omezit ty, kteří služby, které české zdravotnictví nabízí, zneužívají. Myslím si, že reforma jako taková, ono to platí obecně, by neměla být prezentována jako reforma pro reformu, ale co konkrétního lidem přináší. A myslím si, že v České republice pořád ještě převládá mezi lidmi takový rozumný přístup. Nicméně, potřebují znát ty detaily. A jestli něco beru i sám za sebe jako vlastní chybu, respektive chybu vedení ODS, že jsme se na dva roky lidově řečeno zavřeli na ministerstva, dělali jsme reformy a úplně jsme zapomněli na lidi, kteří nám důvěřovali a v parlamentních volbách, přestali jsme s nima mluvit, přestali jsme jim říkat, co děláme, proč to děláme a že to neděláme pro to, aby jsme ukojili své libido, ale protože to je potřebné a že to přinese prospěch každému člověku. A to si myslím, že je hrozně důležité. Nestačí mít jenom svoji pravdu, ale musíte se o ni podělit a musíte ji zdělit hlavně těm, pro které je určena.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Úplně poslední otázka, ještě o něco konkrétnější. Znamená to, že budete častěji v médiích, znamená to, že budete pořádat více, řekněme, marketingových kampaní pro vládní opatření?

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Já si nemyslím, že by to takhle apriori muselo být. My si musíme nejprve udělat revizi toho, jak z rozvité věty udělat jednoduché sdělení, které je dostatečně srozumitelné, ale současně také pravdivé. V žádném případě nemůžeme přejít na marketingové triky a lživé kampaně v podání sociální demokracie, jakkoli jsou v té první fázi velmi účinné. ODS nikdy nebude lhát nebude podvádět, protože by to bylo něco jako bumerang, který by se nám vrátil velmi rychle zpátky a rozbil nám nos.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, takové byly názory místopředsedy Občanské demokratické strany a ministra vnitra Ivana Langera. Pane ministře, děkuji vám za váš čas a na shledanou.

Ivan LANGER, místopředseda ODS, ministr vnitra /ODS/:
Já také děkuji, přeji hezký den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
U mikrofonu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu byl také Martin Veselovský. I já vám přeji příjemný večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio