Injekce proti kočičímu ušnímu svrabu: Lepší je pipeta, radí veterinář

21. duben 2015
Žurnál servis

Kdo měl někdy kočku, která chodila ven, ví, co je to ušní svrab. Nepříjemný parazit se dá léčit různými způsoby. Jeden z nich, konkrétně speciální injekce, zajímal i naši prosluchačku. Veterinář jí injekci doporučil, podle některých zdrojů ale může zvířatům uškodit; a tak chtěla vědět, jak to vlastně je. Ptali jsme se veterináře, MVDr. Michala Čápa.

Injekcí proti ušnímu svrabu se rozumí lék ivermektin. Podle veterináře nejde o látku, která by kočku zásadně ohrozila.


Ivermektin je širokospektrální antiparazitikum používaný v humánní i veterinární medicíně proti parazitickým hlísticím a některým ektoparazitům jako jsou vši, střečci či zákožky. Z chemického hlediska patří mezi makrocyklické laktony. U lidí se jím léčí například říční slepota (onchocerciáza), choroba rozšířená v Africe, askarióza, lymfatická filarióza (elefantiáza) či svrab.

„Podle klinických zkušeností a mnoho let praxe je dotazovaný preparát v injekční formě bezpečný, ale je to na osobním rozhodnutí každého veterinárního lékaře, zdali jej použije,“ vysvětluje Čáp.

On sám nemá problém ivermektin aplikovat, i když dnes už existují jiné přípravky, které jsou pro něj „první volbou“. „Použití u psů a koček je takzvaně ‚off label‘, tedy mimo oficiální doporučení výrobce,“ říká veterinář.

U některých zvířat se pak lék nesmí aplikovat vůbec. „Ivermektin je vyloženě nebezpečný např. pro psy plemene čivava a některá další, která nesou genetickou nesnášenlivost pro tuto skupinu preparátů. U koček jsem já osobně nikdy nezaznamenal nežádoucí neurologické reakce,“ popisuje svou zkušenost Čáp.

Naší posluchačce by i přes svou dobrou zkušenost podat kočkám aplikovat antiparazitární přípravek ve formě „spotu“ – kapek na kůži. Tyto moderní přípravky jsou klinicky oveřené a bezpečné.

„Injekční ivermectin měžně používáme například u hlodavců. U koček a psů naprosto výjimečně, a to spíše jen jako lék poslední volby, když ostatní terapie selhává nebo majitelé nemají peníze na ‚bezpečnou léčbu‘,“ uzavírá veterinář.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio