Hormony nejsou spása. Problémy s přechodem řešte změnou životního stylu, radí ženám gynekolog

1. březen 2016

Když si ještě vedl statistiku, napočítal tisícovku porodů, po čase počítal už jen náročné případy a nakonec s počítáním přestal úplně. Pochopil, že nejde o čárky v zápisníku, ale o to, jak se porod vede a jestli jsou všichni spokojení. To tvrdí gynekolog a porodník Tomáš Fait.

Problematické jsou podle něj názory některých žen, které se liší od lékařské reality. „Ženy mají zkreslenou představu a některé jsou militantní. Když zjistí, jaká je realita, názory mění,“ popisuje.

Porod z lékařského hlediska, to je kolísání mezi obavami a radostí, byť časem se i zrození stává rutinou. To zřejmě vede k odosobněnosti, kterou ženy porodnicím a lékařům tak často vyčítají. „Jenže nikdy nevíte, co se bude dít,“ připomíná Tomáš Fait.

„Tlak na moderní ženu je obrovský,“ zamýšlí se tento gynekolog a porodník v rozhovoru s moderátorkou Zuzanou Burešovou. Věk ženy se prodloužil o 30 let, ale věk, ve kterém žena vstupuje do přechodu, zůstala stejná.

1943: Na trhu se objevil přípravek s estrogeny

„Opravdových stařenek bylo dřív málo. Padesátnice je v naší době manažerka, tehdy to byla žena na poli, která pracovala fyzicky,“ vysvětluje a připomíná, že jednou z léčebných metod je právě pohyb. „Ony pohyb měly a problémy s klimakteriem rozchodily,“ dodává.

Čtěte také

Zlom v otázce klimakteria nastal v roce 1943, kdy se na kanadském trhu objevil první přípravek s estrogeny pro ženy, které se potýkaly a akutním klimakterickým syndromem. Časem se vyvinuly bezpečnější léky.

„Ženy se bojí hormonů a často používají potravinové doplňky,“ uznává Tomáš Fait. Účinnost potravinových doplňků je podle jeho slov individuální. „Každá může přechod prožívat jinak. Některé ženy si ho nevšimnou, 70 % má různou míru problémů,“ tvrdí a připomíná, že některé doplňky jsou efektivní a můžou dobře fungovat.

pár, staří lidé, senioři, důchodci

Pomůže změna životního stylu?

Doba, kdy hormony byly považovány doslova za spásu, pominula. Klimakterická medicína se podle slov Tomáše Faita zabývá spíš změnou životního stylu a rytmu. Ženám tedy doporučuje vápník, vitamín D, který má smysl doplňovat během zimy, nebo třeba tvrdé sýry. Pohyb by měl být samozřejmostí.

I muži se však potýkají s problematikou stárnutí. Pokud spolu pár zestárne, musí hledat novou společnou náplň života. Ta by podle názoru Tomáš Faita měla spočívat v aktivním životním stylu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: šše
Spustit audio