Hledám příležitosti, které posouvají dopředu, tvrdí spolumajitel Zoot.cz Oldřich Bajer

20. duben 2015

Všechno to začalo, když Oldřich Bajer založil spolu se svým kolegou společnost NetCentrum, která se proslavila mimo jiné vyhledávačem Centrum.cz. Tehdy jim stačily dvě počítačové krabice a šest lidí. Jak tento internetový podnikatel uznává, v té době nic neplánoval.

Ze šesti lidí se firma rozrostla a v době prodeje zaměstnávala 450 až 500 lidí. „Nebyli to jen programátoři, ale také marketing a novináři, protože jsme měli média,“ říká Oldřich Bajer v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

NetCentrum se postupně změnilo ve firmu, v níž se necítil přirozeně. „Přestal jsem poznávat lidi v kanceláři,“ zmiňuje. A tak společnost prodával s lehkým srdcem. „Cítil jsem, že jí nemám co dát, takové podnikání už bylo pro trochu jiný typ lidí,“ uvažuje.

Oldřich Bajer je považován za internetového podnikatele, sám však o sobě mluví spíš jako o člověku, který se pohybuje v kreativním průmyslu. Současně přiznává, že na internetu jde všechno rychleji, zatímco mimo internetové prostředí „musíte být připraveni na to, že cesta k úspěchu bude trvat roky“.

Čtěte také

Střetávání kultury a průmyslu považuje za zcela přirozené. „Sice to nezní dobře, ale je to trend v rámci Evropy,“ soudí Oldřich Bajer s tím, že musíme uvažovat nad tím, čím se budeme zabývat v budoucnosti. „Budeme méně montovat a víc pracovat hlavou. To je naše cesta,“ domnívá se a připomíná, že právě kultura a kreativita nás učí myslet.


Co je podle Oldřicha Bajera „zaprděná kultura“?
„Společnost se stále vyvíjí, pomáhá jí v tom i kultura,“ vysvětluje internetový podnikatel. „Zaprděnou kulturou“ pak označuje například stav, kdy posloucháme stále stejné písničky nebo chodíme na stále stejné divadelní hry. „Jde o něco, co se nerozvíjí,“ popisuje.

V současné době spoluvlastní internetový obchod Zoot.cz a dívá se na podnikání jinýma očima. „Když máte rodinu, musíte uvažovat. Je těžké něco rozjíždět, když máte doma prcky a víte, že musíte vyjít třeba s jídlem,“ vysvětluje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio