HandyCamping 2. září 2004

2. září 2004
HandyCamping

V HandyCampingu se představila nová moderátorská dvojice Veronika Havlová a Radek Musílek. Jejich hostem byla ředitelka Obecně prospěšné společnosti Pomocné tlapky Hana Pirnerová. Tato společnost se zabývá chovem a výcvikem asistenčních psů pro tělesně postižené lidi, kteří jsou upoutáni na invalidní vozík.

Mezi jejich další činnosti patří výcvik vodicích psů pro nevidomé, signálních psů pro sluchově postižené a postižené trpící častými záchvaty. Signální pes upozorňuje neslyšícího člověka například na zvonek u dveří, fax, budík, požární alarm nebo na osobu, která volá jméno neslyšícího. Do programu Pomocných tlapek patří také canisterapie (terapie s pomocí psů - kontakt psa a člověka). Terapeut vodí psa na "návštěvy" do domovů důchodců, dětských domovů, škol, sanatorií nebo ústavů a podílí se na léčbě.

Rozdíl mezi výcvikem vodícího a asistenčního psa je v tom, že vodící pes pro nevidomé se učí téměř vždy stejným úkonům. Asistenční pes pomáhá lidem, kteří mají tělesné postižení, omezení hybnosti (vozíčkáři, různá ochrnutí nebo lidé se svalovou dystrofií). Pes se cvičí pro konkrétního člověka, pro jeho potřeby. Mezi nejčastější úkony patří podávání předmětů, otvírání dveří, rozsvěcení světla nebo pomoc při oblékání. Speciálním úkonem je zvedání ruky nebo hlavy u dystrofiků, kdy jim při poklesu hlavy hrozí udušení.

Nejvhodnější rasou je labradorský a zlatý retrívr, jeho výcvik trvá asi dva roky. Jak můžete asistenčního psa získat a další důležité informace se dozvíte na adrese www.pomocnetlapky.cz.

V informačním centru Českých Budějovic pokřtili bezbariérovou mapu tohoto města. Vydala ji místní radnice. Oslovili několik lidí na vozíku, aby zmapovali přístupnost objektů a komunikací ve městě.

Náměstek primátora Českých Budějovic Juraj Toma řekl: "Ideálním stavem bude, když v Českých Budějovicích žádnou takovou mapu nebudeme muset vydávat, protože všechny objekty budou bezproblémově přístupné." Paradoxní je, že při přípravách na křest v informačním turistickém centru se ukázalo, že je pro vozíčkáře nepřístupné. Ale byla provedena úprava a informační centrum mohlo být označeno jako bezbariérové.

Dotazy, náměty a informace o vašich akcích můžete posílat na adresu:
HandyCamping, ČRo 1 - Radiožurnál, Vinohradská 12, 120 99 Praha
. Nebo na email: handycamping@rozhlas.cz.

autoři: jon , Štěpán Žilka , veh , ram
Spustit audio