HandyCamping o ortopedických vadách

8. únor 2007
HandyCamping

HandyCamping navštívili lékař z Ortopedické kliniky Fakultní nemocnice v Motole Filip Veselý a pacientka Michaela Molková, která se na ortopedii léčí už od narození. Mluvili o skolióze a o problematice rozdílné délky končetin, zda je pro pacienty méně náročné, prodlužování nebo zkracování kostí. Vysvětlili, jaké sporty jsou pro člověka vhodné, aby si udržoval správné držení těla.

Ortopedie se zabývá problematikou pohybového aparátu (šlach, kostí a nervového systému). Velmi častým onemocněním je skolióza - vychýlení páteře do strany. Může se jednat o vrozenou nebo získanou vývojovou vadu. Podle věku se dělí na infantilní - u dětí do tří let, juvenilní - od tří let do začátku puberty (do deseti let) - a adoscelentní - od deseti let do dospělosti. Další příčinou skoliózy mohou být úrazy.

Skoliózu lékaři zjišťují z rentgenového snímku celé páteře. Na něm poznají, v jakém úseku, jakým směrem a o kolik stupňů je páteř vychýlena. Zakřivení páteře o deset až dvacet stupňů vyžaduje sledování a preventivní rehabilitaci. V případě zakřivení nad dvacet stupňů je již nutná speciální terapie a použití korekčního korzetu. Pokud zakřivení dosáhne více než čtyřiceti stupňů, je nezbytné operační řešení. Pomocí kovových výztuh se vyrovnává nebezpečný úsek páteře.

Prevencí skoliózy je návyk správného držení těla a pravidelná pohybová aktivita. Jako vhodné sporty lékaři doporučují plavání, jízdu na kole, turistiku nebo kolektivní sporty. Děti, které provozují sport závodně, především jednostranný sport - tenis, hokej nebo atletiku - by měly absolvovat povinné sportovní prohlídky zaměřené na asymetrii držení těla.

Problematiku rozdílné délky končetin je možné vyřešit operací. Končetiny se dají prodloužit nebo zkrátit. Složitější případy se mohou řešit kombinací předešlých dvou postupů. Prodloužení kostí je z hlediska časového náročnější. Zkrácení je pro pacienta méně náročné, ale přesto ho pacienti vnímají více negativně.

Michaela Molková se narodila s vývojovou vadou z důvodu špatné polohy v prenatálním období. Má těžkou skoliózu a na pravé noze nevyvinutý kolenní kloub. Musela nosit korekční korzet a pravidelně rehabilitovat. V předškolním věku prodělala operaci páteře. Později jí prodlužovali pravou končetinu. Studuje vyšší odbornou školu a umí se o sebe postarat. Jezdí na kole, plave, ale nemůže chodit delší trasy. Svůj zdravotní stav vnímá jako handicap, za který se v pubertě moc styděla. Dnes už to tolik neřeší.

Dotazy, náměty a informace o vašich akcích můžete posílat na adresu:
HandyCamping, ČRo 1 - Radiožurnál, Vinohradská 12, 120 99 Praha.
Nebo na e-mail: hc@rozhlas.cz.

autoři: jon , ram , mkr
Spustit audio

Více z pořadu