Pomohli jste Emě, Matyášovi a dalším dětem – v přímém přenosu

5. prosinec 2011
HandyCamping

Jsou malé a slyší špatně nebo vůbec. Můžou se naučit nám rozumět – a my jim. Dnes (23. září) po Praze doručovalo 50 poslíčků dárcovský certifikát, za který dostali tu stovku, jinde třeba tisíc korun. Za vybrané peníze se budou snažit zlepšit život 33 dětem se sluchovým postižením.

Přesně 360.717 korun a také 21 eur doručilo do své centrály na lodi Tajemství 50 poslíčků, kteří dnes na kolech, skútrech a v autech křižovali Prahou. Mezi messengery mohli lidé poznat například režiséra Jana Svěráka, herečky Aňu Geislerovou a Jitku Schneiderovou nebo moderátorku Českého rozhlasu Lucii Výbornou. Mezi poslíčky byla nejúspěšnější právě Lucie Výborná, která vybrala 38.500 korun.

Lze předpokládat, že celková vybraná částka se ještě zvýší, protože lidé měli možnost peníze posílat i na zvláštní dárcovské konto. Konečný součet bude znám během několika příštích dnů. Dárci svými příspěvky pomohou zlepšit život 33 dětem se sluchovým postižením.

Nejvíce vybrali kurýři:
1. Lucie Výborná: 38.500,–
2. Petr Forman: 34.200,–
3. Michal Paďour: 27.200,–

Nejvíce zásilek vyřídili:
1. Michal Paďour: 48
2. Marie Jansová: 38
3. Jitka Schneiderová: 33

Jan Svěrák se cítil být součástí města

Víc než 200 tisíc korun se zatím (před 16. hodinou) vybralo v akci MISSE 02, kterou pořádají známé osobnosti. Výtěžek pomůže sluchově postiženým dětem a dárcovské certifikáty dnes celý den po Praze rozváželi třeba Lucie Výborná, Ondřej Neff nebo David Koller.

Dárci získali speciální certifikát, který ode dneška bude zdobit jak domácnosti jednotlivců, tak kanceláře různých firem nebo úřadů. Příspěvky byly různě vysoké, někdo dal stovku, jiný tisícovku, jeden štědrý dárce svůj příspěvek zaokrouhlil rovnou na deset tisíc.

Projížďku na kole centrem Prahy si zjevně užíval i režisér Jan Svěrák. „Člověk jezdí po městě a všichni si myslí, že jste messenger. Nikdo si vás nevšímá, jste součást města,“ uvedl známý režisér.

<object width="520" height="326"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/l35kz-qXSHc?fs=1&amp;hl=cs_CZ&amp;color1=0x2b405b&amp;color2=0x6b8ab6&amp;border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/l35kz-qXSHc?fs=1&amp;hl=cs_CZ&amp;color1=0x2b405b&amp;color2=0x6b8ab6&amp;border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="520" height="326"></embed></object>

Na 50 cyklistů a motorkářů projelo Prahu křížem krážem a po 16. hodině se jezdci začali vracet na svou základnu – loď Tajemství na Výtoni. „Prostředky jsou určeny pro potřebu asi 33 dětí. Ema a Matyáš byli vybráni jako jedni z nejdůležitějších. Seznam dětí mohou lidé vidět na webových stránkách, co konkrétně potřebují a kolik peněz to stojí. Podle toho, kolik se vybere, se budeme snažit potřebu naplnit všem,“ připomněl hlavní organizátor – Petr Forman.

Krátce před 17. hodinou bylo vybráno 218 tisíc korun. Dá se předpokládat, že až na loď dorazí všichni poslíčci, výsledná částka se ještě zvýší.

Lucie Výborná zaskočila do studia Radiožurnálu

Z pražských ulic zaskočila do studia Radiožurnálu, oblečená v černo-žlutém s nápisem messenger, moderátorka Lucie Výborná. Po městě se dnes pohybuje na skútru. Prozradila, že organizátoři akce by potřebovali vybrat půl miliónu korun – nejen pro Matyáše a Emu, ale i pro další děti se sluchovým postižením.

„Kolegové z Radiožurnálu také přisypali pět tisíc korun do mého žluto-černého messengerského vaku, takže z toho mám nesmírnou radost. Ale teď jsem to sem stihla s odřenými zády, protože víš, že máš sedět ve studiu a vysílat, ale proti tobě v indické restauraci sedí nesmírně sympatický pán v košili a džínách, který ti na stůl položí deset tisíc a říká, že nám přinesl nějaké peníze a že tam mám napsat Svoboda, že to stačí,“ přiblížila svůj zážitek Lucie Výborná.

<object width="520" height="326"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/tKIUSlgz8aA?fs=1&amp;hl=cs_CZ&amp;color1=0x2b405b&amp;color2=0x6b8ab6&amp;border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/tKIUSlgz8aA?fs=1&amp;hl=cs_CZ&amp;color1=0x2b405b&amp;color2=0x6b8ab6&amp;border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="520" height="326"></embed></object>

Známější osobnosti jsou v dodávání certifikátů velmi vytížené. „Chtěla bych poprosit ty, kteří se rozhodli, že na dobrou věc přispějí, aby se nezlobili, pokud zejména ke konci pracovní doby nedojede třeba Aňa Geislerová, Petr Forman, Marek Daniel nebo někdo, koho si objednali. Objednávky se hodně hromadí, ale je důležité, že přijede messenger a vezme peníze na dobrou věc,“ dodala Lucie Výborná, která ze studia hned vyrazila na další štaci, tentokrát do Modřan.

Aně Geislerové pomáhal na misi syn

Částka, kterou padesátka kurýrů vybírá, narůstá každou minutou. V 15 hodin přesahovala 214 tisíc korun. Do Berníkovy ulice v Motole jela například předat dárcovský certifikát herečka Aňa Geislerová. „Jsem na třetí zastávce, protože jsem začala později, ale v telefonu se mi hromadí další adresy, takže budu pokračovat dál. Je to zajímavá zkušenost. Jsem ráda, že pomáhám, ale díky tomu procházím peklem pražské dopravy, takže je to opravdu vykoupené,“ svěřila se herečka.

Aňa Geislerová se po Praze přemísťuje v autě a dopoledne ji dokonce doprovázel syn. „Jezdili jsme celá rodina. Brunovi se to moc líbilo, chodil s vlajkou MISSE a vypadl jako odhodlaný misionář. Do vysílačky pak hlásil: ‚Tady Anina mise, první splněna. Hlásím konec.‘ Z vysílačky byl nadšený. Byl rád, že pomáhá, bylo mu líto, že ty děti nemohou slyšet. To bylo na tom to nejdůležitější,“ přiblížila Aňa Geislerová.

Herečka prozradila, že byla objednána na jednu z pražských adres. Manželka dárce byla po otevření dveří v šoku, když se za nimi objevila právě Aňa Geislerová s rodinou. „Bylo to legrační. Je to zvláštní, když tam stojí známá osoba, která vám veze poštu. Evidentně ji to však potěšilo,“ usmívala se herečka.

Neznámější osobnosti jsou dosti přetížené a dárci by proto asi neměli trvat na konkrétních jménech. Důležité totiž je, že vybrané peníze pomohou dětem se sluchovým postižením. Poslední objednávku bude možné udělat v 15.30 hodin.

Jitka Schneiderová vyrazila pěšky

Start akce od lodě bratří Formanů na pražské Výtoni doprovázelo společné fotografování. „Pak se vám ozve kluk, který vám vysvětlí jak ovládat vysílačku, a v 9.30 se to rozjede,“ pravil Petr Forman.

Instruktáž před startem byla potřebná. Před půl desátou však byli všichni jezdci připraveni v elastických dresech a na zádech měli žluté batohy s červenou vlaječkou MISSE 02. Po společném focení už začaly přicházet první adresy dárců. Ti do 13.25 hodin přispěli už částkou 183.050 korun.

Herečka Jitka Schneiderová

Mezi cyklisty a motoristy byla i herečka Jitka Schneiderová, která nemá ani motorku ani kolo. Znamená to tedy, že bude chodit pěšky? „Budu chodit pěšky, a když to půjde, budu jezdit autem. Bojím se jezdit po Praze na kole,“ uvedla herečka, která se ovšem nebojí, že by na svých ramenou neunesla objemný batoh, jenž bude vláčet s sebou.

Jednu z prvních zakázek dostala také moderátorka Radiožurnálu Lucie Výborná. Ta ihned vyrazila za paní Škopkovou do ulice Karolínská. Lucie Výborná komunikovala prostřednictví vysílačky jako profesionální poslíček. „Moc se těším. Moc ráda bych sebrala co nejvíce peněz. Hlavně atmosféra tady je úžasná. Je mi líto, že tyto lidi uvidím až večer, ale rychle pojedu, abych toho nasbírala co nejvíc,“ řekla moderátorka a vyrazila do ulic na skútru.

Jan Pokorný se bude snažit nezabloudit

Kurýři MISSE 02 budou během dneška doručovat dárcovský certifikát. Získaný obnos je určený pro léčbu 33 dětí se sluchovým postižením, například malé Emě a Matyášovi. Mezi takovými kurýry, kteří na zavolání přijedou kamkoliv v Praze, je i zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Pokorný.

„Zatím se mi žádný příspěvek získat nepodařilo, protože před chvílí nás Petr Forman, hlavní organizátor akce, teprve poučil, co máme dělat a jaký je systém spojení. Pro člověka s humanitním vzděláním to není moc jednoduché, takže uplynulé minuty jsem věnoval tomu, že jsem se učil pracovat s vysílačkou. Teď už vím, že jsem si ji měl zapnout na kanál číslo 4,“ svěřil se před 10. hodinou Jan Pokorný.

Štáb kurýrů sídlí na pražské Výtoni, kde kotví loď Divadla bratří Formanů Tajemství. Každý z kurýrů vyfasoval kolo, na nichž jezdí opravdoví messengeři, a dostal černo-žluté obleky s nápisem MISSE NEBOJÍME.

Moderátorka Lucie Výborna kontroluje vybavení

Veškeré informace je možné najít na stránkách www.misse.cz a kurýry si lidé mohou objednávat do 15.30 na telefonních číslech 220 400 020 nebo 603 688 620. Standardní taxa za objednaného kurýra je 100 korun, za objednání konkrétního messengera pak 1000 korun. Kolem půl jedenácté již kurýři přijali objednávky za 131.700 korun. „Pokud by si někdo objednával mě, prosím o shovívavost, protože můj orientační smysl se limitně blíží nule. Když jsem teď slyšel z vysílačky, že má jet do ulice Klimentská, marně jsem vzpomínal, kteráže to je,“ dodal Jan Pokorný.

Všechny děti se sluchovým postižením mají podobné problémy. Nejdříve se ale na jejich sluchové postižení musí přijít, a to není úplně jednoduché. Screeningové vyšetření u nás není zavedeno, sluchové postižení není vidět, a protože mají rodiče i pediatři málo informací, je často vada sluchu zaměňována za problém mentální nebo jen za opožděný vývoj řeči.

Když už se ví, kde problém je, nastává boj s časem. Nejdůležitější je, aby dítě dostalo co nejdříve kvalitní sluchadla a mohlo se začít učit slyšet a mluvit, samozřejmě i pomocí znaků, gest, mimiky. Někdy ale ani nejsilnější sluchadla nestačí a potom je potřeba voperovat do vnitřního ucha kochleární implantát, který přímo stimuluje sluchový nerv. To vše je pro děti i rodiče velmi náročné, obzvlášť když se ke sluchovému postižení přidají ještě další, třeba zrakové nebo tělesné.

Vše se však dá zvládnout a děti i rodiče mohou žít spokojeným životem. Důležité je, aby se svými starostmi nezůstali v těžkém období sami a získali potřebnou podporu a pomoc. Posláním projektu Divadla bratří Formanů a Messengera MISSE 02 je prospět dětem nebo lidem, kteří jsou odkázáni na sounáležitost a pomoc druhých.

MISSE 02 pro Emu, Matyáše

Ve čtvrtek 23. září proto bude padesát jezdců připraveno vám osobně doručit jako protihodnotu vašeho daru originální dárcovský certifikát. Na kole, motorce, autem, lodí nebo třeba i pěšky. Jezdce si můžete objednat k vyzvednutí svého příspěvku 22. a 23. září na telefonních číslech 220 400 020 a 603 688 620.

Přispějete-li minimální částkou 100 Kč, doručí vám dárcovský certifikát náhodný jezdec MISSE 02. Objednáte-li si doručení certifikátu konkrétním jezdcem, cena certifikátu je 1.000 Kč. Míru své pomoci můžete určit množstvím zakoupených certifikátů.

Mezi jezdce patří například zpěvák David Koller, herec Petr Čtvrtníček, režisér Jan Svěrák, herečka Aňa Geislerová a spousta dalších. Za Radiožurnál za vámi pojedou současný zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii a moderátor Jan Pokorný, moderátorka Lucie Výborná a redaktor Jan Herget. Po celý čtvrtek 23. září na Radiožurnálu uslyšíte a na internetu uvidíte, kolik peněz se podařilo vybrat.

Dárcovský certifikát MISSE 02

Veškeré získané finance budou použity na nákup konkrétních kompenzačních a rehabilitačních pomůcek pro konkrétní děti se sluchovým postižením, aby ve svém rozvoji mohly pokračovat dál.

MISSE 02 středečním Hostem Radiožurnálu

Sluch, hlas a mluvené slovo – věci, které považujeme za samozřejmé, sluchově znevýhodněným dětem však chybí. Naštěstí existují lidé, kteří na ně myslí. Mezi ně patří i Jana Fenclová, ředitelka Federace rodičů a přátel sluchově postižených, a herečka Marie Jansová, účastnice charitativní akce nazvané MISSE 02. Právě o ní přišly do studia Radiožurnálu ve středu povědět i posluchačům.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Zlínsko, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: jkr , lep , vij , jht
Spustit audio

Více z pořadu