HandyCamping o migréně

11. leden 2007
HandyCamping

HandyCaping o migréně navštívil přednosta neurologické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze Otakar Keller. Vysvětlil nám, co je migréna, co se děje v mozku při záchvatu, jak se projevuje, jaké léky jsou vhodné a jaký je život člověka trpícím migrénou.

0:00
/
0:00

Migréna je jeden z druhů bolesti hlavy s vlastní charakteristikou. Postiženého bolí většinou jen jedna polovina hlavy, je mu špatně, vadí mu hluk, světlo, někdy i zápachy. Je to záchvat bolesti, který vzniká velmi rychle, a člověk při něm není schopen žádné aktivity, vyhledává ticho, temno a klid. Příčiny migrény se stále studují. Mohou to být určité genetické předpoklady, vliv počasí, stres, nepravidelný spánek, kolísání hladiny hormonů.

Začátek migrény je způsoben změnou průtoku krve v určité části mozku. Střídavě se zvyšuje nebo naopak snižuje, dochází ke spasmům cév a nesrovnalosti potřeby krve. To se děje v jedné polovině hlavy, v druhé je zásobení krevního řečiště naprosto v pořádku.

Lidé trpící migrénou příchod záchvatu většinou poznají. Nejdříve se u nich dostavují těžko definovatelné pocity, takzvané prodromy (změna chuti, citlivost na světlo a únava). Pak přichází aura (zdvojené vidění, záblesky před očima, obtíže s mluvením). Jsou to počátky záchvatu, kdy hlava ještě nebolí, a v této fázi je vhodné užití léků ze skupiny triptanů. Díky jim se záchvat nemusí vůbec rozvinout, nebo trvá kratší dobu a je méně intenzivní.

Někdo může mít migrénu jednou za život a někdo velice často. Důležité je včasné zahájení léčby. Neměli bychom podceňovat bolesti hlavy s nevýraznými příznaky a raději navštívit lékaře.

Dotazy, náměty a informace o vašich akcích můžete posílat na adresu:
HandyCamping, ČRo 1 - Radiožurnál, Vinohradská 12, 120 99 Praha.
Nebo na e-mail: hc@rozhlas.cz.

autoři: jon , ram , mkr
Spustit audio

Více z pořadu