Haló, haló, volá vesmír! Čeští středoškoláci se živě spojili s astronautem na Mezinárodní vesmírné stanici

30. listopad 2021

Čeští studenti ve středu zavolali do vesmíru. Asi dvacet minut mluvili s astronautem, který v době rozhovoru kroužil na palubě zhruba 400 kilometrů nad jejich hlavami...

Spojení měla na starosti Smíchovská střední průmyslová škola a gymnázium v Praze. „Myslel jsem si, že to bude těžší, ale je to vlastně klasická videokonference přes Skype,“ říká učitel David Řehořka.

Právě teď sedí v malé režii. Na hlavě má sluchátka a na monitoru kontroluje připojení i dění ve vedlejším sále, kde by se měla na velké obrazovce za chvíli objevit Mezinárodní vesmírná stanice.

My vysíláme signál do Evropské vesmírné agentury, která to přeposílá NASA a ta to přeposílá na ISS. Zpoždění mezi otázkou a odpovědí tak je zhruba třicet vteřin.“

Rozhovor s astronautem

O chvíli později už videokonference běží. Žáci a studenti si na obrazovce prohlíží německého astronauta a vědce Matthiase Maurera. V béžových kalhotách a černém triku s límečkem poletuje před kamerou.

Studenti se ho můžou zeptat na dvě otázky. Například 16letého Ondřeje zajímalo to, jaký má pobyt v mikrogravitaci vliv na oběh krve a jiné tekutiny v lidském těle. Astronaut si chválí plošší břicho, víc tekutin má ale teď podle svých slov v hlavě.

Čtěte také

K videopřenosu jsou připojení i studenti z Irska a Německa. Rádi by si s astronautem povídali dál, po dvaceti minutách ale přenos s Mezinárodní vesmírnou stanicí končí.

Velký zážitek

Hovor zorganizovala vzdělávací kancelář Evropské vesmírné agentury ESA ESERO. „Mají velmi nabitý program, dělají experimenty, které se koncipují měsíce dopředu, mají velmi podrobný itinerář,“ popisuje koordinátor Petr Mareš.

Videopřenos sledovala asi čtyřicítka středoškoláků  z celého Česka. „Beru to jako velký zážitek. Myslím si, že je to úžasné. Když jsem byl malý, tak jsem uvažoval o tom, že bych byl astronautem. A doufám, že se jím i jednou stanu,“ svěřuje se maturant Marek.

Poprvé se studenti přímo s vesmírnou stanicí spojili v roce 2017, tentokrát to bylo podruhé. Další pokus bude podle organizátorů nejspíš zase za několik let.

autoři: Marie Veselá , als
Spustit audio

Související