Glosa Pavla Maurera: Velká řízková kariéra? Kde jinde než v Česku

11. červen 2017
Glosa Pavla Maurera

Nedávno jsem si dal v jedné restauraci řízek a i když jsem se dost snažil, nemohl jsem jej za nic na světě sníst. Bramborový salát byl skvělý, zahnal mi hlad, ale při mé práci s řízkem jsem si připadal jako patolog v pitevně.

Kroužil jsem nožem, aby se mi podařilo vypreparovat alespoň pár poživatelných soust, ale řízek se bránil velmi statečně, a tak jsem na talíři nakonec nechal slušnou hromádku rozcupovaného celkem nepoživatelného masa. Servírka se mi omluvila a nakonec, po krátké poradě v kuchyni, přiznala, že řízek byl kalkulován jako že je z kýty, ale místo toho byl z krkovice, proto byl poměrně flaksatý. To mohu dosvědčit osobně.

Vzhledem k tomu, že jsem byl v restauraci, kam občas zajdu na oběd, byl ke mně personál milostivý a odečetl celé jídlo z účtu. Ale řekněme si pravdu do očí: Kolikrát se vám v životě stalo, že by byl podnik natolik sebekritický a velkorysý a udělal hostu takovouhle radost?

Už tu lapálii nebudu dál rozebírat, ale přivedlo mě to na myšlenku, že řízkům bychom měli v naší zemi věnovat maximální pozornost! Proč? Hlavně proto, že patří k bezkonkurenčně nejoblíbenějším pokrmům v Česku. Téměř pětaosmdesát procent Čechů velebí knedlo-zelo, guláš, svíčkovou a řízek. A tahle statistika by měla být pro restaurace významnou motivací, aby takový poměrně snadný pokrm vyladily do chuťové dokonalosti.

Také by bylo dobré, aby řízky byly správně pojmenovány v jídelníčku, aby strávník na první pohled poznal, co ho čeká. Řízek bývá v našich zemích většinou vepřový, kuřecí, někdy krůtí, nedávno jsem měl také vynikající králičí, ale může být i jehněčí nebo telecí. Ten posledně jmenovaný je vlastně praotcem všech řízků a když se řekne Wiener Schnitzel, měl by být připravený pouze z telecí kýty, tenký, velký přes celý talíř a smažený na přepuštěném másle či na sádle.

Jenže takové úžasné Vídeňské řízečky vám dnes nabídnou, bohužel, jen málokde. A to je škoda, protože na pořádném řízku by se v našem kraji dala udělat velká kariéra a také hodně dobrá gastronomická pověst!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio