Fandění na severský způsob – u trati a ve stanu

Kdo by neznal kempování v přírodě. V Čechách, Slezsku i na Moravě je tenhle druh trávení volného času stále populární. Ovšem představte si, že si nepostavíte svůj dočasný plátěný příbytek v létě u slapské, vranovské nebo jakékoli jiné oblíbené přehrady, ale v zimě, na sněhu a uprostřed lesa. Ne, to není výmysl šílence, ale realita drsného severu. Nocovat po dva týdny ve stanu přímo u trati je totiž ve Skandinávii velmi populární způsob, jak sledovat závody v běhu na lyžích. A platilo to i pro mistrovství světa v Oslo.

Nebýt dvou hlasitě hrajících televizorů, ztratili byste na místě zvaném Steinalderåkeren jistotu, že jste stále v Evropě 21. století. Všude kolem stojí primitivní příbytky a skoro u každého z nich kontrastují černé uhlíky ve vyhaslých ohništích se zářivě bílou sněhovou peřinou. Televizním ovladačům i zbytku stanového městečka šéfuje padesátiletý Nor Svein Bergheim.

„Tady, kde teď stojíme, máme prostor pro lesní VIP hosty. Ale tam za tím špagátem se může na závod dívat kdokoli. Když tudy proběhne poslední lyžař, přesouváme se houfně k televizím, jinak bychom nevěděli, jak to vlastně dopadlo,“ popisuje mi organizaci kempující fanouškovské skupinky.

„Elektřina tu pochopitelně není, ale máme naftový generátor. Nejvíc lidí se tu scházelo o víkendu, ale my se veselili každý den. Já jsem hlavní Viking – kapitán,“ zdůrazňuje Svein a nemusí to o sobě říkat dvakrát. Ve vikingské helmě a kombinéze poseté norskými vlajkami je nepřehlédnutelný. Rád se předvádí, takže ho trochu mrzí, že v rozhlase jeho vzhled nevynikne, a tak mě aspoň popadá za ruku, táhne mě ke svému stanu a živelně vypráví.

„Máme teplé spacáky a vevnitř si topíme, takže zima nám tu není. V tomhle stanu nespíme, ale scházíme se tu večer u ohně, na kterém si pečeme maso, a při tom zpíváme. Jenom nás trochu zlobí odvětrávání, takže kouř se trochu drží támhle vzadu,“ ukazuje mi stan, který slouží jako kuchyně a zároveň bar.

Račte dál – za Sveinem Bergheimem do jeho stanu

„Bavíme se tu 24 hodin denně, co vám budu povídat. Ale nepředstavujte si zas nějaké velké orgie. Nejmladšímu z nás jsou dva roky. Někdo přijel s kamarády, jiní – jako třeba já – s rodinou. V práci jsem si vzal volno a užívám si prázdniny v lese,“ říká a dodává, že kemp Steinalderåkeren stavěli čtyři dny.

Svein sem dorazil z jižního Norska, ale stanovat přijeli třeba i lidé z Bergenu, odkud je to sem deset hodin jízdy. Obyvatelé deseti stanů zaplatili za pronájem kousku lesa během šampionátu 50 tisíc eur, ale pronájmem plochy řadě dalších zájemců a prodejem občerstvení se jim prý investice vrátí. A zážitky ze závodů na dosah ruky jsou k nezaplacení.

„Ráno připravíme snídani, relaxujeme a chystáme se na závod. Během něho fandíme ze všech sil, a pak se většinou radujeme. Hrály nám tu i různé kapely, měli jsme tu program pro děti i další atrakce,“ pokračuje Svein ve vyprávění. „Nejvíc mě ovšem baví soupeřit se švédskou částí kempu. Den za dnem jsme Švédy poráželi na trati a my tady v kempu máme taky převahu – jen se podívejte kolem sebe. Po lese tu visí 500 norských vlajek.“

Ty modro-žluté jsou skutečně v menšině a obzvlášť nevýhodnou pozici v norském obklíčení má stan, před kterým postává Isak, Švéd z Gällivare. Šikanou však prý on ani jeho kamarádi netrpí. „Kdepak, jsou na nás hodní. Jen se tak špičkujeme, ale jinak se bavíme společně,“ potvrzuje.

Na Holmenkollenu vyrostlo stanové městečko Steinalderåkeren

„Na sněhu stanuju poprvé, ale zima mě mohla těžko zaskočit. U nás za polárním kruhem jsme zvyklí na jinačí mrazy. Přijeli jsme hlavně kvůli našemu kamarádovi Marcusi Hellnerovi a jsme spokojen – stal se tu mistrem světa hned v první závodě. Dokonce se tu za námi zastavil. Byl zvědavý, jak tady žijeme,“ upozorňuje Isak.

A nejen Marcus Hellner, zvědavců bylo během šampionátu spousta. Stanové městečko z kopce Holmenkollen teď po dvou týdnech na čas zmizí, ale jen do doby, než tu začnou další závody. Potom tahle součást severského folklóru znovu ožije.

<p><iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?hl=cs&amp;ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=59.964785,10.668669&amp;spn=0.007518,0.026178&amp;z=15&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?hl=cs&amp;ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=59.964785,10.668669&amp;spn=0.007518,0.026178&amp;z=15&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: areál zimních sportů Holmenkollen v Oslu, Norsko</a></small></p>
autor: jkb
Spustit audio