Existují jedovatí ptáci?

15. březen 2013

Nikoho nepřekvapuje, že jsou jedovatí plazi, tedy někteří ještěři a hadi. Jedovatí jsou i mnozí obojživelníci, mloci a žáby.

Nebo hmyz, různí brouci nebo motýli, ale i sršni a mravenci. Známí jsou i jedovatí savci. Samečkové australských savců ptakopysků nebo ježur mají jedové žlázy ve svých zadních nohách.

Dokonce existují i jedovatí ptáci. Patří do řádu pěvců. Ale kdoví, jak to s tím jejich zpěvem je, když se česky jmenují pištci. Žijí nedaleko severního pobřeží Austrálie, na druhém největším ostrově na světě na Nové Guineji. Domorodci jim říkají podle pištivého zvuku, který tito pištci vydávají, pitohuí. A tito ptáci jsou jedovatí proto, že se živí jedovatými brouky.

Jed těchto brouků jim neuškodí, naopak se jim dostane do kůže a do peří. Takže když je sežere nějaký dravec, udělá se mu špatně a příště už se radši o něco podobného nepokusí. Tihle ptáčci své jedem nasáklé peří otírají i o hnízdo a o vajíčka. Jedem tak chrání nejenom sebe, ale i svou budoucí rodinu. Taky vám to připadá nesmírně zajímavé? Každopádně si to zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.