Eva Salzmannová

20. červen 2010

Za sebou už má celou řadu hereckých rolí jak na jevišti, tak před kamerou. A neexistuje prý nic, co by pro svou roli neudělala. To tvrdí dlouholetá členka činohry Národního divadla Eva Salzmannová. „Pokud projektu a režisérovi věřím, udělám všechno,“ potvrzuje herečka, která mimo jiné ztvárnila i kontroverzního politika Emila Háchu. V pondělí 21. června budou hosty Petr Forman a Bonaventura Gacon.

To, že nejednoznačnou postavu protektorátního prezidenta na jevišti Národního divadla ztvárňuje žena, se může na první pohled zdát dost nezvyklé. Svůj význam to však podle Evy Salzmannové má. „Během inscenace se totiž postava Háchy proměňuje, až se z ní nakonec stává autorka hry Milada Součková. Balancuji tak ve dvou polohách – jedna poloha je Hácha, druhou polohou je samotná autorka textu,“ upozorňuje herečka na netradiční pojetí celé inscenace.

Jméno Milada Součková dosud mezi českými milovníky divadla není příliš známé. Větší část svého života totiž autorka Historického monologu, jak se představení v Národním divadle jmenuje, prožila v emigraci. „Dosud byla zcela neznámá. Nyní však nakladatel Kristián Suda vydal její souborné dílo a dostal za to cenu Magnesia Litera,“ naznačuje Eva Salzmannová, že o spisovatelce Miladě Součkové, která v 80. letech v emigraci zemřela, by se nyní konečně mohlo začít mluvit.

Emil Hácha jako zrádce národa – pokud byste ve hře Historický monolog toto rozšířené klišé hledali, pak byste snahu vyvíjeli marně. „Hácha celou dobu hovoří k mlčící postavě, kterou je T. G. Masaryk. Hácha se hádá, útočí na něj a obhajuje se. Myslím, že je minimálně dobré si Háchu poslechnout, protože alespoň některé z jeho argumentů jsou skutečně věcné,“ popisuje ve zkratce Eva Salzmannová, jak představení vypadá.

V roli mlčícího Masaryka se představuje její manžel, známý dramatik a komentátor Karel Steigerwald. Jak vlastně jejich manželská spolupráce vypadá? A proč Eva Salzmannová už po dlouhé roky zůstává věrná Národnímu divadlu v Praze? I to se dozvíte ze záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Evou Salzmannovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio