Ester Kočičková

7. říjen 2008

V úterý byla v Dopoledním Radiožurnálu hostem Lucie Výborné zpěvačka, improvizátorka a moderátorka Ester Kočičková, známá originálním humorem i obdivuhodnou odvahou provokovat. Vyprávěla nejen o svých hereckých začátcích, hudebních aktivitách a aktuálním albu Černá orchidej, ale i o tom, co si myslí o českém feminismu. Ve středu 8. října bude hostem hudebník Jiří Pavlica.

Hvězda pořadu Na stojáka! a svérázná moderátorka Ester Kočičková, která působila v Rádiu Limonádový Joe, v Radiožurnálu a donedávna uváděla v České televizi vlastní talk show Pavlač, vnesla do studia neobvykle bezprostřední atmosféru, a to nejen tím, že kouřila elektronický doutník. Sama sebe představila jako "polyEster české kulturní/kultovní scény" a nonšalantně komentovala všechna probíraná témata.

Vzpomínala na léta, kdy působila jako vychovatelka na řeznickém učilišti, a na následné studium konzervatoře, kde zažila nezvyklé pedagogické vedení Jaroslava Duška. "Byla jsem jedna z mála, která pod Jaroslavovým vedením vydržela až do pátého ročníku. On vlastně neučí, je to guru se širokopásmovým působením a tenkrát kudy chodil, tudy trousil rady a poznámky. I když jsme nedělali takové ty klasické herecké věci, tak nás každou větou formoval," uvedla Ester Kočičková.

Na konzervatoři tehdy učila také živoucí legenda českého šansonu Hana Hegerová, která zpěvačku ovlivnila v její hudební dráze. Poslední album, jež Ester Kočičková natočila s Lubošem Nohavicou, nese název Černá orchidej. Většina písní pojednává o netypických tématech, věnuje se úzkým skupinám obyvatel, a proto se často stává, že někoho urazí. "Řídíme se heslem: žádné menšiny se nebojíme a žádnou nešetříme. Většinou si ale dělám legraci z toho, co jsem prošvihla já sama, a sebe taky nešetřím," doplnila Ester Kočičková.

Kromě celé řady uměleckých činností se Ester Kočičková angažuje i v oblasti feminismu. I když není radikální aktivistkou, feminismu fandí a sama je například patronkou festivalu ženského filmu Femina film, který zítra začíná v Ústí nad Labem. Podle Ester Kočičkové chybí tuzemskému militantnímu feminismu smysl pro humor, kterým by se dalo na muže útočit a vyvrátit tak argumenty mužských šovinistů.

Záznam rozhovoru s Ester Kočičkovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio