Elysejský palác hlídá Nemo. Jsou mu dva roky a je z útulku

Francie nedávno vyřešila roli první dámy a nyní už má i prvního psa. Chodby Elysejského paláce teď hlídá labrador Nemo. Prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte si ho pořídili o víkendu a Nemo už tak přivítat první zahraniční delegaci.

„Labrador Nemo je celý černý, a když se v pondělí poprvé objevil před Elysejským palácem, aby přivítal prezidenta Nigeru, tak na sobě měl červený obojek s medailonkem,“ popisuje Martin Balucha ze zahraniční redakce.

Nemo nejdřív poslušně stál u nohou francouzského prezidenta, pak ho ale zaujali slavnostní ceremoniál a hudba a na chvilku se prošel. Za chvilku už ale byl zase u Emmanuela Macrona a stihl se dostat i na fotku s nigerským prezidentem Mahamadouem Issoufouem, se kterým šéf Elysejského paláce řešil migrační krizi.

Podle zdrojů z okolí francouzského prezidenta prezident Macron je velkým obdivovatelem spisovatele Julesa Verna a jeho románu 20 tisíc mil pod mořem. Pes se totiž jmenuje právě po jednom z hlavních hrdinů knihy kapitánu Nemovi. Zhruba dvouletý labrador je z útulku. Podle deníku Le Figaro ho někdo před rokem opustil ve městě Tulle.

Psa měli všichni francouzští prezidenti po de Gaullovi, který byl v čele Francie do konce šedesátých let. Černého labradora měl i Macronův předchůdce Francois Hollande a velmi populární byl pes prezidenta Francoise Mitteranda. O černém Labradorovi Baltiquovi vznikla ve Francii i píseň. Mitterandův pes byl v Elysejském paláci sedm let a má ve Francii dokonce i svou vlastní sochu.

autor: bal
Spustit audio