Důl, kde máte zajištěnou vstupenku jen dolů. Brazilský zlatý důl se před 30 lety otevřel turistům

Zlatý důl nemusí být záruka celoživotního bohatství. Dříve nebo později totiž zlato dojde. A pak? Poslechněte si, jak to vyřešili v Brazílii…

Brazilský zlatý důl Ouro Preto (česky Černé zlato) nejprve postavili hlavou i rukama otroci. Nebyl ale zas tak rozsáhlý a zlato brzy došlo. O nějakou dobu později začali pronikat pod zem v Brazílii Britové – a místo otrocké síly využívali sílu strojů. Ale ani v dole, který má 30 kilometrů chodeb, nebylo zlata nekonečně mnoho. Dnes je to největší návštěvníkům přístupný zlatý důl na světě.

Zlato se tu naposledy snažili vytěžit v roce 1979. Ukázalo se ale, že najít místa, kde bude dost gramů na tunu vytěžené horniny, není příliš ekonomicky výhodné. Od roku 1985 je důl otevřený jen pro návštěvníky. Důl je dnes zapsaný na seznam UNESCO.

Opravdu je právě tenhle důl tak unikátní a proč měl náš zpravodaj David Koubek chvílemi během natáčení pocit, že se ocitl v hororovém filmu? Poslechněte si celou jeho reportáž a podívejte se při tom na Davidovy fotky přímo z místa.

autor: dkk
Spustit audio