Dublinský kostel ovládla Drákulova černá mše

Kdo by neznal krvelačného pána temnot, hraběte Drákulu. Jeho autor Bram Stoker sice nikdy v Transylvánii nebyl, ponurou atmosféru rumunských hor ale vykreslil obdivuhodně věrně. Román o nesmrtelném knížeti temnot napsal v roce 1897, od té doby byla kniha vydána nesčetněkrát a na svého rodáka jsou obyvatelé irského Dublinu hrdí i dnes.

Ze starobylého kostela Svatého Patrika zní pochmurná hudba. Uvnitř, ve zcela zaplněném chámu, čtou herci dublinského divadla vybrané pasáže z knihy slavného rodáka Brama Stokera. Byť od stvoření jeho vskutku nesmrtelného hraběte Drákuly uplynulo více než sto let, stále má kniha dostatek čtenářů a teď i posluchačů.

"Miluji tu knihu a nenapadlo by mně, že je stále zajímavá pro tolik lidí, ale je to tak," svěřuje se mi jedna z nadšených návštěvnic. S inscenací klasiky světového hororu v prostorách katedrály přišli v Dublinu letos poprvé a nápad sklidil velký ohlas. "Je to báječné, skvělá atmosféra. Čekala jsem, že tady bude někdo jen tak předčítat pro pár posluchačů, ale kostel je plný lidí. Myslím, že je to skvělý způsob využití prostoru. Na mše moc nechodím, ale toto je doslova černá mše," doplnila návštěvnice.

Hlouček lidí před kostel obklopuje nezaměnitelnou postavu. Vysoký štíhlý muž v černém plášti s temně rudou podšívkou. Když přijdu blíž, vidím krví podlité oči a vyčnívající špičáky. Hrabě Drákula osobně - známá postava dublinských ulic. "Chodím v tomto přestrojení už čtyřicet let. Od svých pětadvaceti. Proč jsem si vybral Drákulu? Protože je sexy!" říká mi Drákulův dvojník, který prý přišel inscenaci osobně zkontrolovat.

Nejen jeho noční potulky Dublinem jsou důkazem toho, že Bram Stoker a jeho Drákula jsou v irském hlavním městě stále populární. I když svého pána temnot stvořil Stoker až svého londýnského pobytu, v Dublinu se nejen narodil, ale i vystudoval. A to dokonce hned tři velmi rozdílné obory: historii, literaturu a matematiku.

"Bram Stoker byl génius. Když začal studovat matematiku na naší Trinity College, stal se nejlepším studentem," říká Mark z nejslavnější dublinské univerzity.

Byť literatuře se chtěl Stoker věnovat od mládí, na přání svého otce nastoupil na úřednické místo. Záhy se ale přece jen začíná stále více profilovat jako novinář a divadelní kritik. Po svatbě s bývalou přítelkyní Oscara Wilda se stěhuje do Londýna, kde píše svá hlavní díla, včetně samotného Drákuly. Do Dublinu se už nikdy nevrátil, přesto se tam i dnes těší velké úctě i oblibě.

autor: jma
Spustit audio