Druhy drogové prevence

4. březen 2005
Vaše téma

Vaše téma je dnes o novinkách v boji proti drogám, prevenci a represi. Posluchač z Tábora, který si o to dnešní téma zavolal na náš záznamník se ptal, zda se v současné době dává přednost prevenci před represí. Zajímalo ho, jestli policie už nehoní jen mladé lidi s jointem marihuany nebo se zaměřuje spíše na dealery.

Na začátek bychom měli udělat takovou menší vysvětlovnu. Co to je vlastně prevence a co represe. Primární prevence má zamezit užití drog u těch, kdo je neužívají, to je jasné. Odborníci doporučují s prevencí začít už u dětí na základní škole. Ale týkat se může dokonce i předškolních dětí. To se dělá pomocí speciálně k tomu účelu napsaných pohádek. A represe?

Tu už mají v rukou policisté. Je to prostředek k potlačení organizovaného zločinu - distribuce drog a podobně. Patří sem i zátahy v klubech. Tady pak nastává problém, pokud by se mělo rozlišovat mezi uživateli drog a těmi, kteří je vyrábějí a dále prodávají. Ale represe a prevence, to je dost ožehavé téma.

O těchto otázkách jsme mluvili se šéfem Národní protidrogové centrály Jiřím Komorousem. Čeho on je zastáncem? Samozřejmě primární prevence. Ta má za cíl připravit člověka na to, aby drogu odmítl.

Komorous: Tam jsme nejpřesvědčenější zastánci, protože potom ještě je sekundární, terciální prevence. Ty už méně řeší důsledky člověka závislého na drogách. Proto dáváme přednost primární prevenci - připravit mladého člověka na okamžik, kdy mu dealer nabízí drogu, aby byl schopen si sám vnitřně zdůvodnit, proč jí nevzít.

Velký vliv na protidrogovou oblast má samozřejmě i legislativa a posluchači si určitě vzpomenout na bouřlivou debatu a spory kolem novely zákona o drogách z roku 1997, kdy začalo být trestné i držení nezákonné drogy pouze pro vlastní potřebu v onom množství "větším než malém". Připomeneme, že trest může být až 2 roky odnětí svobody, u trestného činu většího v rozsahu až do pěti let.

Komorous: Myslíme si, že přes veškeré diskuse a kontraverze s tímto zákonem se situace normalizovala, represivní orgány a jednotlivé stupně, ať už policie či státní zastupitelství, sladili svoje činnosti a v této oblasti není žádný problém. Současnou právní úpravu považujeme za racionální a shodujeme se dnes na tom i s filozofickými odpůrci.

Podle Jiřího Komorouse by ta situace nyní, kdyby novela tehdy neproběhla, byla daleko horší.

Komorous: Základní náš argument, zastánců novelizace, v té době byla v tom, že na našem území bylo beztrestné držení drogy pro vlastní potřebu v jakémkoli množství a jakékoli razance. Nebylo ideálnějšího prostředí pro zločinecké organizace. Jako represivní orgány jsme snad situaci zvládli racionálně, žádná represe se z řetězu nepustila a uznávají to i naši protivníci.

Dovolíme si malou poznámku - až na pár případů, kdy před soudem nesmyslně stanuli lidé, kteří si na zahrádce skutečně pěstovali pár kytek marihuany pro sebe a opravdoví dealeři, třeba heroinu, se tomu doma u televize smáli. Policie tohle už pochopila a zaměřila se spíše na ta horní patra.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu