Zvýšení rozhlasových a televizních poplatků

5. prosinec 2011
Vaše téma

U telefonu mluvčí České televize Martin Krafl. Dobrý den. Dva dotazy se sešly na osvobození od placení poplatků za televizi v případě nevidomých. Kdy platit nemusí, jak to České televizi mají oznámit a je potřeba ten zdravotní handicap opětovně dokazovat?

Martin Krafl: Osvobozeny jsou ty osoby, které prokáží úplnou nebo praktickou slepotu obou očí a nebo oboustrannou úplnou nebo praktickou hluchotu. Stačí, aby nám to oznámili pouze jednou a to na oddělení televizních poplatků.

Další dotaz se týká dvaaosmdesátiletého muže. Má ZTP. Ta odpověď asi už byla řečena. Na televizi vůbec nevidí, jenom částečně poslouchá. Musí tato domácnost platit?

Martin Krafl: Pokud prokáže, že má úplnou nebo praktickou slepotu, tak nemusí.

Další dotazy. Lidé, kteří televizi nemají, jak mají České televizi oznámit tento fakt? Vyřídit si osvobození od placení?

Martin Krafl: Já bych doporučoval vyčkat výzvy České televize. Nicméně mohou tak samozřejmě učinit už nyní. Stačí se zkontaktovat s oddělením poplatků České televize. Informace najdou na webových stránkách www.tvpoplatky.cz a nebo na telefonní lince 261133885. Možná ji ještě jednou zopakuji. 261133885.

Dotaz od dvou dam. Od paní Fialové a paní Hodačové. Ty se ptají na rekreační zařízení. Platí v místě trvalého bydliště a nevědí, jestli mají zvlášť platit ještě za chalupu?

Martin Krafl: Nemusí. Každá domácnost platí pouze jednou. To znamená, má-li někdo televizor na chalupě i doma, tak platí pouze jednou. Ale pozor. Pokud by chalupu pronajímal a měl by z toho pronájmu příjem, pak by samozřejmě měl příjem i z televizoru, byl by podnikatelem a musel by odvádět televizní poplatek i za televizor na chalupě.

Ještě stihneme dvě otázky. Pan Špaček, ten se ptá, jak je to s poplatkem za televizi v případě, že nemá dostatečný signál České televize?

Martin Krafl: Tak na to zákon nepamatuje. Je vlastníkem televize, takže jí musí platit a já mu doporučím obrátit se na České radiokomunikace.

Ještě dotaz jedné ze základních organizací Zahrádkářů. Mají televizor, ale používají ho jenom na přehrávání videokazet při přednáškách. Musí platit televizní poplatek?

Martin Krafl: Je to obdobné. Podle zákona jde o placení poplatku z titulu vlastnictví a z toho důvodu musí i organizace Zahrádkářů za televizor zaplatit.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu