Dostupná pomůcka pro paraplegiky. Češi vyvinuli exoskelet, který lidem po úrazu páteře pomůže opět chodit

17. březen 2021
Podcast Budoucnost R

Díky exoskeletu Unilexa mohou lidé po poranění páteře opět chodit. Vytvořila ho česká společnost MEBSTER. A jak to funguje?

Za Michalem Glogerem, zakladatelem společnosti, jsem vyrazil do Ostravy. Potkal jsem zde i 42letou Veroniku, která je po úrazu na invalidním vozíku. „Před třemi lety na mě spadl strom, rozdrtil mi obratle a došlo k poškození míchy a ochrnutí dolních končetin,“ popisuje.

Čtěte také

Nyní používá exoskelet Unilexa. Chodidla obula do speciálních bot, ze kterých po vnitřní straně nohou až mezi stehna vedou kovové konstrukce s klouby v oblasti kolen. Jedním velkým kloubem jsou pak tyto konstrukce spojené dohromady. Vypadá to, jako by paní Veronika měla na vnitřní straně nohou další sadu kostí, připevněnou pomocí pásků a speciálních objímek. Místo dvou kyčelních kloubů má jeden velký mezi stehny. 

Když se paní Veronika za pomoci fyzioterapeuta zvedne z vozíku, kolenní klouby se zafixují a paní Veronika se pak může o nohy zapřít do přistaveného chodítka. Díky tomu může, poraněné páteři navzdory, znovu chodit. 

„Když to srovnám s klasickým elektrickým exoskeletem, pohybuju se víc kývavě, ale vím, že je to pro mě dobře. Vím, že musím chodit já sama. Je to pro mě rehabilitace, je to dobré pro tělo – svaly se zapojují a pohyb je má zásluha,“ pochvaluje si paní Veronika. „Věřím, že mi to pomůže se znovu rozchodit.“

Dostupná technologie

Michal Gloger, zakladatel společnosti MEBSTER, kdysi začínal se studiem robotiky. Vývoji exoskeletů se začal věnovat při svém pobytu v Brazílii a následně v Japonsku, při tom dlouhá léta působil jako dobrovolník. Právě z toho vzešla i myšlenka na exoskelet Unilexa.

Exoskelet Unilexa vyvinula česká společnost MEBSTER

Při jeho návrhu zvolil Michal Gloger odlišný přístup, než jaký obvykle volí velké technologické firmy. Nejde totiž o obvyklý elektrifikovaný exoskelet, ale funguje na mechanických principech.

„Vždy jsem narážel na paradox, kdy se výzkumné týmy snaží přinést pomůcku, která je vysoce vyspělá a robotizovaná, ale roste její cena. Když se podíváme na cílovou skupinu, paraplegiky, vidíme, že jde o lidi, kteří se ze dne na den ocitají v problémech nejen zdravotních, ale i ekonomických. Na technologie, které se vyvíjejí, se mohou jen podívat na YouTube,“ upozorňuje. „Chtěli jsme přinést něco tady a teď. Proto jsme vyvinuli systém, který funguje na principu jednoduchých mechanických principů a je cenově dostupnější.“

Jak přesně exoskelet funguje? A o jak zásadní posun v rehabilitaci lidí po úrazu páteře jde? Poslechněte si celý díl série Inovátoři.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související